Lewis Hamilton wordt in de training op de hielden gezet door Max Verstappen

De uitzending van 11 december: Gemeenten verplicht tot opvang / Zorgen over softwarelek / Lage vaccinatiegraad in Oost-Europa / Dankzij F1 moderniseer ook de gewone auto

Gemeenten verplicht tot opvang asielzoekers

Gorinchem is een van de vijf gemeenten die worden verplicht om asielzoekers op te vangen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de burgemeester laten weten. Volgens de staatssecretaris dreigt een acute noodsituatie door een tekort aan opvangplekken.

We spreken met burgemeester Theo Weterings (Tilburg) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wat vindt hij ervan dat Broekers-Knol niet meer vraagt maar aanwijst?

'De nood is hoog'

Zorgen over ernstig softwarelek

Een ernstige kwetsbaarheid in veelgebruikte software leidt tot grote ongerustheid. Technisch experts vrezen voor een golf van aanvallen met gijzelsoftware.

Het gaat om een lek in een onderdeel van programmeertaal Java. Het Nationaal Cyber Security Centrum beoordeelt het lek als hoog risico met een hoge impact. Hoe ontstond het probleem en hoe is het te verhelpen? Te gast is Victor Gevers. Hij leidt een groep vrijwillige hackers die zoeken naar veiligheidsrisico's bij bedrijven en instellingen.

'Bij veel bedrijven zijn hackers al binnen'

Lage vaccinatiegraad in Oost-Europa

In de Europese Unie ontstaat een tweedeling rond vaccinatie. In ex-communistische landen heerst grote argwaan tegenover alles wat de overheid doet of aanbiedt, dus ook vaccins. Roemenië en Bulgarije hebben de laagste vaccinatiegraad van de EU. Nu de omnikronvariant oprukt, nemen de zorgen toe, ziet Europa-correspondent Saskia Dekkers.

Oost-Europeanen kopen op grote schaal vaccinatiebewijzen

Door Formule 1 ontwikkelde ook de gewone auto

Dat Max Verstappen morgen, bij de beslissende finale van de Formule 1, op poleposition start, zal veel mensen die geen fan zijn maar matig interesseren. Toch wordt ook het dagelijks leven van die niet-fans beïnvloed door de racewagens van coureurs als Max Verstappen en Lewis Hamilton. Veel technieken die gebruikt worden in de Formule 1, vinden we terug in doodgewone middenklassers.

'Oudere wagens bewegen al je zintuigen. Ze zijn nu een stuk stiller, helaas'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl