NOS Voetbal

Cambuur zet zonder coach De Jong machteloos Willem II opzij en is weer vierde

Cambuur heeft zijn coach Henk de Jong een hart onder de riem gestoken. Zowel in woord als in daad. De Friezen waren vrijdag sterker dan Willem II en boekten alweer de negende zege van het seizoen: 1-3.

Cambuur stijgt daardoor naar de vierde plaats met 27 punten. Willem II blijft dertiende, met negen punten minder.

Bekijk de samenvatting van Willem II - SC Cambuur

"Ik denk dat Henk hier heel blij mee is", vertelde assistent Pascal Bosschaart die in zijn eerste duel als hoofdverantwoordelijke nog met 6-1 onderuit ging tegen Vitesse. "Ik denk dat wij ons fantastisch hebben herpakt na die nederlaag van vorige week."

"We hebben het ook een beetje voor de trainer gedaan", zei middenvelder Jamie Jacobs. "Het was een lastige week. Als iemand de behoefte voelde om er over te praten, dan deden we dat met zijn allen."

"We hebben een groep die heel erg bezig is met het teambelang", vervolgde Bosschaart. "We zijn heel realistisch naar elkaar en kunnen toch de rug rechten. Dat wij daar als staf deel van mogen uitmaken, dat is een genot voor ons."

Dat komt goed uit, want Bosschaart en zijn spelers hebben nog een terugreis van 3,5 uur voor de boeg. "En dan nog terug naar Rotterdam", lacht de oud-Feyenoorder. "Hoe laat ik thuis ben? Ik denk om een uur of vier. Maar ik heb de jongens morgen vrij gegeven, dus het maakt niet uit."

Twaalf om nul

De wedstrijd in Tilburg begon rustig. Maar naarmate de eerste helft vorderde, werd steeds duidelijker waarom Cambuur twaalf punten heeft gepakt in de laatste vijf eredivisieduels en Willem II welgeteld nul.

Met onderstaande shirts kwam Cambuur het veld op voor de wedstrijd. "Iedereen die Henk kent, draagt hem een warm hart toe", aldus Bosschaart na afloop. "Ik hoop dat hij het gezien heeft, dat denk ik wel."

De spelers van Cambuur steken trainer Henk de Jong, bij wie een cyste in zijn hoofd is ontdekt, een hart onder de riem.

Het was voor de thuisploeg al een opsteker dat de rust werd gehaald zonder tegentreffer, gelet op het doelsaldo in die laatste vijf duels (2-16).

Cambuur kon naar hartelust opbouwen en zoeken naar de kansen, die het ook vond. Roberts Uldrikis zorgde voor het meeste gevaar met enkele afstandschoten, maar beide werden gered door Timon Wellenreuther. Maar ook Jacobs, Kallon en Doodeman mochten al eens op het Tilburgse doel vuren.

Lets doelpunt

Na rust bleef Cambuur gevaarlijker en controleerde de wedstrijd. Vijf minuten na de thee werd balverlies van Mats Köhlert vakkundig afgestraft met een scherpe aanval. Dit keer was het wel raak voor de Letse spits Uldrikis, die koelbloedig binnentikte.

Een fout van Leeroy Owusu leidde de 0-2 in vanaf de strafschopstip. De Fransman Robin Maulun, die eerder dit seizoen nog miste vanaf elf meter, faalde niet.

De spelers van Willem II verlaten het veld na de zevende nederlaag op rij.

Willem II probeerde wel het tij te keren, maar het was machteloos wat de thuisploeg liet zien. En zo wist coach Fred Grim dat de laatste zege voor zijn ploeg nog altijd van september dateert (de wonderlijke winst op PSV). Daar veranderden treffers in blessuretijd van invallers Godfried Roemeratoe (1-2) en Mitchell Paulissen (1-3) niets meer aan.

"Na de wedstrijd heb ik niet al te veel gezegd", aldus de getergde Grim na afloop. "Ik hoopte dat de groep zelf met elkaar aan de slag ging en elkaar de waarheid zeggen. Dat is op dit moment veel belangrijker."

Grim zweeg na zevende nederlaag op rij: 'Spelers moeten het zelf gaan oppakken'

Grim begon nog zo sterk aan het seizoen en stond na zeven speelronden zelfs derde in de eredivisie. Maar in die speelronde werd ook de laatste overwinning geboekt. Ziet de voormalig bondscoach nog wel perspectief in Tilburg?

"Natuurlijk zie ik perspectief. Ik heb ook een groep gezien die een heel goede serie heeft neergezet. Dus het kan wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl