Kimberley Bos
NOS Sport

Bescheiden Bos tankt vertrouwen met primeur: 'Weet zelf niet hoe goed ik ben'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Het was de vraag wie het gelukkigst was, vrijdagmiddag rond een uur of vijf op de bobsleebaan van Winterberg. Skeletonster Kimberley Bos, die zojuist na twee winnende runs voor de eerste maal een wereldbeker op haar naam had geschreven? Of hond Carley, haar trouwe viervoeter die kwispelend en likkend in de armen van het baasje hing?

Bos (28) werd in Duitsland de eerste Nederlandse skeletonster ooit die op het hoogste niveau zegevierde. Meer dan van dat leuke trivia-weetje was ze aangenaam verrast dat ze er in het Sauerland in was geslaagd de Duitse Tina Hermann achter zich had gehouden.

Dat zelfs de zevenvoudig wereldkampioene, nota bene op haar thuisbaan, onder perfecte weersomstandigheden geen partij bleek voor de ontketende Nederlandse deed Bos' mond open vallen van verbazing. "Ongelooflijk."

Skeletonster Bos verklaart succes na historische runs: 'Niet te veel nadenken'

Om haar suprematie in het ijskanaal van Winterberg te onderstrepen, schreef ze zowel in de eerste (56,98) als tweede run (56,70) het baanrecord op haar naam. Tijdens de tweede run bereikte ze een topsnelheid van 130,19 kilometer per uur, meer dan de teller ooit in het Sauerland had aangegeven.

De speaker sprak na afloop zelfs van 'de mooiste skeletonwedstrijd ooit in Winterberg gehouden'. Bos voelde tijdens de tweede run dat het na een prima start inderdaad best wel snel ging. Maar waar dat concreet toe had geleid, bleef enige tijd ongewis.

Bril niet op

"Ik kon dat cijfer een voor mijn naam aanvankelijk niet goed lezen, omdat ik mijn bril niet op had", klonk het verontschuldigend. "Pas toen ik heel dicht bij het scorebord kwam, zag ik wat ik had gepresteerd." Ook het feit dat ze voor de tweede maal op rij het baanrecord op haar naam had gezet, hoorde ze pas toen ze in de mixed zone haar verhaal deed.

Indachtig de woorden van de spreekstalmeester van dienst moest Bos beamen dat het in ieder geval de mooiste wedstrijd uit háár leven was. Na twee tweede plaatsen in Innsbruck en een zesde klassering in Altenberg eerder dit seizoen mocht ze vrijdag in het gele hesje van start gaan, als leider in de wereldbeker.

En dat leidde voor Bos tot vreemde taferelen. Als leidster van het klassement voelde ze de hele dag priemende ogen van tegenstanders, buitenlandse coaches, scheidsrechters en hoogwaardigheidsbekleders in haar rug. "Ik lag hier onder een vergrootglas. Omdat iedereen naar me keek, moest ik alles strikt volgens de reglementen doen. Iedereen kijkt naar je en een heleboel mensen filmen je. En dat was best wel indrukwekkend."

Bekijk de samenvatting van de wereldbeker in Winterberg hieronder.

Skeletonster Bos verpulvert baanrecord en zorgt voor primeur in wereldbeker

Na haar eerste afdaling zocht Bos daarom de veilige beschutting van de catacomben. Ze zette een muziekje op en pakte haar iPad om daarop een tekening te maken van een onderwaterwereld. Het paste volledig in haar strategie voor de tweede run. "Rustig blijven en hetzelfde trucje nog een keer doen."

De fysiotherapeute uit Ede, vorig jaar derde in de eindstand van de wereldbeker, tankte op Duitse bodem vooral zelfvertrouwen. Met de Olympische Spelen van Peking voor de deur staat ze er goed voor, kon ze met de beste wil van de wereld niet ontkennen. "Het gaat met kleine stapjes vooruit", zei ze bescheiden. "Ik weet zelf niet hoe goed ik ben", verduidelijkte ze. "Ik had geen idee dat ik hier kon winnen."

Hier kan ik in ieder geval op voortbouwen.

Kimberley Bos

Haar start is verbeterd sinds ze is hersteld van een spierscheuring in haar bovenbeen. De zestien passen die ze maakt in de startruimte alvorens ze met haar buik op de 35 kilo zware slee gaat liggen, zijn de pijlers onder haar race, zo verduidelijkte ze. "Daar maak je de snelheid. Vervolgens is het een kwestie van zo ontspannen mogelijk blijven liggen."

Haar zege in de wereldbeker was het eerste aansprekende afvinkmoment van haar loopbaan. Slechts weinigen twijfelen eraan of er meer zullen volgen.

Of dit het begin is van een opmars met olympisch Peking als hoogtepunt, luidde de welhaast logische vraag. De bescheiden Bos liet zich er niet door van de wijs brengen. Kalmte kan haar redden, is haar motto. "Ik neem het stap voor stap. Hier kan ik in ieder geval op voortbouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl