NOS Sport

Skeletonster Bos schrijft geschiedenis met wereldbekerzege in snelste race ooit

Skeletonster Kimberley Bos heeft voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd op haar naam geschreven. De 28-jarige Edese was haar Duitse rivale Tina Herrmann eindelijk de baas, en dat nog wel in het hol van de leeuw in Winterberg.

Met de zege in Winterberg verstevigde Bos, die dit wereldbekerseizoen al twee tweede plaatsen en een zesde plaats noteerde, bovendien haar eerste plaats in het wereldbekerklassement.

Skeletonster Bos verpulvert baanrecord en zorgt voor primeur in wereldbeker

De wedstrijd gaat bovendien de boeken als de snelste race ooit in Winterberg. De eerste negen (!) vrouwen van het eindklassement waren sneller dan het oude baanrecord. En Bos was zowel in de eerste als in de tweede de allersnelste.

"Onwerkelijk!", glunderde Bos na haar uitzonderlijke prestatie. "De baan was gewoon heel snel vandaag. Dat wisten we en dat gebeurt niet zo vaak. Vooral de tweede run was spannend, want dan moet je het nog maar een tweede keer doen. En dat is gelukt."

Haar geheim? "Alles geven bij de start en zodra je op de slee komt de rust proberen te vinden. Zeker hier, omdat de eerste bocht (bocht nul noemen we die) al heel technisch is. En daarna is van bocht naar bocht en niet te veel nadenken."

Skeletonster Bos verklaart succes na historische runs: 'Niet te veel nadenken'

Dat belooft veel voor de Olympische Spelen in Peking in februari, beseft ook Bos. "Het is natuurlijk lastig om juist hier in Winterberg de Duitsers te verslaan. Dat is een uitdaging, je moet het maar even doen. Dit geeft heel veel zelfvertrouwen. Het gaat het hele seizoen al lekker, nu moeten we het maar zo volhouden."

In het hol van de leeuw

Winterberg is sinds jaar en dag de thuisbaan voor de Duitse skeletonsters. Maar ook voor Bos kent de baan in Sauerland geen geheimen. Zo werd ze op deze baan in 2016 tweede bij de WK junioren en eindigde ze in 2018 op deze baan voor de tweede keer in de toptien bij een wereldbekerwedstrijd.

De Nederlandse klom stapje voor stapje naar de top van de skeletonsport en eindigde vorig jaar al vijf keer op het podium en als derde in het eindklassement. Vorig jaar viel ze uitgerekend in Winterberg voor het eerst dat seizoen buiten het podium in een wereldbekerwedstrijd.

Bos eindigde als zesde, ver achter winnares Jelena Nikitina en Tina Herrmann.

  • NOS
    De eindstand na twee runs bij de wereldbekerwedstrijd skeleton in Winterberg.
  • NOS
    De uitslag van de eerste run bij de wereldbekerwedstrijd skeleton voor vrouwen in Winterberg.

Dit keer kwamen beiden niet aan de tijd van Bos, die een foutloze eerste run op het ijs legde en met 56,98 liefst 0,28 seconde sneller was dan het baanrecord van de Duitse Sarah Wimmer.

Hermann kwam nog het dichtst in de buurt bij Bos. De wereldkampioene van de afgelopen drie seizoenen gaf 0,04 toe op Bos en keek na de finish woedend naar haar spikes die bij de start vermoedelijk kapot waren gegaan.

Revanche van Nikitina

Favoriete Nikitina kende een teleurstellende eerste run (veertiende op 0,45 van Bos), maar herstelde zich met een verschroeiende tweede run. De Russin gleed in 56,74 naar beneden en was daarmee liefst 0,24 sneller dan het baanrecord van Bos.

NOS
Skeletonster Jelena Nikitina na haar razendsnelle tweede run bij de wereldbekerwedstrijd in Winterberg.

Oud-wereldkampioene Jacqueline Lölling, die in de afgelopen jaren al twee keer de beste en twee keer tweede was in Winterberg, kwam net niet aan de tijd van Nikitina (+0.01) maar bleef de Russin wel voor in het klassement.

Vervolgens beet de ene na de andere favoriete zich stuk op de tijd van Lölling, tot de Canadese Mirela Rahneva naar beneden zoefde en het feest van de Duitse met drie honderdsten bedierf.

Waanzinnig baanrecord

Maar toen moesten Hermann en Bos nog komen. Hermann was met een run van 56,91 ruim een tiende sneller dan in haar eerste run en dus moest Bos ook alles geven. En dat deed ze.

Haar start was zelfs iets sneller dan in haar eerste run, ze breidde die voorsprong halverwege uit tot 0.42 en gaf een klein beetje toe aan het slot. Maar de marge was groot genoeg voor opnieuw een waanzinnig baanrecord (56,70) én de eindzege.

NOS
Kimberley Bos viert haar eerste zege in een wereldbekerwedstrijd met haar hond.

Door de zege gaat Bos na vier wedstrijden nog steviger aan de leiding in het wereldbekerklassement. Haar voorsprong op Nikitina is 59 punten, de achterstand van Hermann is zelfs al 98 punten.

Er zijn nog vier wereldbekerwedstrijden te gaan. Volgende week keert het wereldbekercircuit terug in Altenberg voor de vijfde wedstrijd. Daarna reizen de skeletonsters af naar het Letse Sigulda (31 december), opnieuw Winterberg (7 januari) en de afsluiter in Sankt Moritz (14 januari).

Het hoofddoel van Bos ligt echter in Peking, waar ze op 11 en 12 februari zal strijden om olympisch eremetaal.

NOS
De stand in de wereldbeker skeleton voor vrouwen na vier wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl