NOS SportAangepast

Handbalsters laten winst bijna glippen tegen Roemenië

Krappe zege handbalsters op Roemenië na ruime voorsprong

De Nederlandse handbalsters zijn de tweede ronde op het WK in Spanje begonnen met een krappe zege. In Castellón werd na een 17-14 ruststand en 26-21 tussenstand ternauwernood met 31-30 gewonnen van Roemenië. Een krappe maar wel uiterst belangrijke overwinning in de strijd om de twee tickets voor de kwartfinales, waar ook Noorwegen en Zweden op azen.

Na de puntendeling in de afsluitende groepswedstrijd tegen Zweden (31-31) hoopte Nederland de volgende poulefase niet alleen te kunnen beginnen met een zege, maar ook aan het doelsaldo te werken. Maar Roemenië, dat bij het EK van een jaar geleden nog met 35-24 onder de voet was gelopen, had andere plannen. Met goed verdedigend werk wist het de titelverdediger in toom te houden, terwijl het zelf herhaaldelijk doorkwam op de cirkel.

Bo van Wetering

Pas nadat bondscoach Monique Tijsterman halverwege de eerste helft een time-out benutte om de routiniers Lois Abbingh, Estavana Polman, Laura van der Heijden en Angela Malestein (voor het eerst van de partij na een coronabesmetting) van de bank te laten komen, slaagde Nederland erin een buffertje te creëren en met 17-14 de rust in te gaan.

Wester scoort en redt

Roemenië kreeg na de pauze de eerste scoringskans, maar Yara ten Holte stopte knap de zevenmeter van Crina Pintea, die de Roemeense kar moet trekken omdat viervoudig wereldhandbalster van het jaar Cristina Neagu het WK wegens vermoeidheid aan zich voorbij laat gaan.

Yara ten Holte stopt een zevenmeter van de Roemeense Crina Pintea

Nederland liep weg naar 22-16, maar Roemenië, dat in de voorrondegroep alleen van Noorwegen had verloren, knokte zich enigszins terug, toen Danick Snelder na een overtreding twee minuten naar de kant moest. Oranje profiteerde even later ook van een overtalsituatie en zag doelvrouw Tess Wester ook nog een duit in het zakje doen door de bal in het verlaten doel aan de overkant te mikken: 26-21.

Terwijl Roemenië bleef knokken voor een beter resultaat, stokte de productie aan Nederlandse zijde waar slordigheden hoogtij vierden. Zeven minuten voor tijd was het verschil zelfs teruggebracht tot één doelpunt (28-27), voor Tijsterman het sein om de vrouwen weer even toe te spreken. Tevergeefs: met een zevenmeter bracht Cristina Laslo bracht het duel in evenwicht: 29-29.

Doelvrouw Tess Wester

Met nog twee minuten op de klok had Polman pech met een verre worp richting het lege doel: de bal trof de paal. Wester was vervolgens goud waard met twee reddingen, terwijl Malestein tussendoor de 31-30 voor haar rekening nam, waardoor Oranje uiteindelijk met de schrik vrij kwam.

Nederland, dat in Bo van Wetering met zes doelpunten de topscorer had, treft zaterdag Kazachstan en speelt maandag tegen Noorwegen, een van de grote favorieten voor de wereldtitel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl