Handbalsters maken zich op voor WK-duel met Zweden: 'Kleine finale'

Het WK bevindt zich voor de Nederlandse handbalsters nog in de beginfase, toch is de derde en laatste groepswedstrijd in Spanje al een cruciale. Zo belangrijk dat doelvrouw Tess Wester zelfs de woorden 'kleine finale' in de mond neemt.

Na de niemendalletjes tegen Puerto Rico (55-15) en Oezbekistan (58-17) wacht vanavond om 20.30 uur immers het sterke Zweden. Beide landen zijn al verzekerd van de tussenronde, maar het resultaat van het onderlinge treffen telt mee in die poule van zes, waarvan de toptwee zich plaatst voor de kwartfinales. En in de wetenschap dat het sterke Noorwegen ook tot dat sextet behoort, lijkt winst op Zweden geen overbodige luxe.

Is Oranje er klaar voor?

Maar Oranje is er klaar voor, denkt Wester die in de volgende ronde naast de Noorse vrouwen ook door Roemenië en waarschijnlijk Kazachstan met schoten bestookt zal worden. "We hebben de afgelopen weken veel getraind en veel gesproken over wat we willen. Ik hoop dat dat er tegen Zweden uit gaat komen."

Omdat de potjes tegen Puerto Rico en Oezbekistan, stuk voor stuk goed voor een recordscore, bitter weinig om het lijf hadden, heeft Oranje rond die duels voluit doorgetraind om beslagen ten ijs te komen nu de sterke opponenten zich gaan aandienen. Helemaal nutteloos wil bondscoach Monique Tijsterman, die debuteert bij een groot toernooi, die walk-overs van de voorbije dagen overigens niet noemen.

"Wat we goed hebben gedaan in die wedstrijden, is dat we tempo bleven spelen. En veel meiden hebben speeltijd kunnen krijgen. Dus iedereen is lekker in het ritme kunnen komen voor het WK", aldus Tijsterman.

Onder wie de van een zware knieblessure teruggekeerde Estavana Polman. "Je merkt dat ze weer de acties maakt die ze moet maken. Ze gaat die niet meer uit de weg", heeft Tijsterman geconstateerd. "Natuurlijk kan ze geen zestig minuten spelen. Maar dat is ook niet nodig, want ik denk dat wij in de breedte heel sterk zijn geworden de laatste periode."

Puzzelstukjes

Heeft de aanval al lekker kunnen warmdraaien, de verdediging is nog amper getest. "We hebben dat natuurlijk geoefend tijdens het toernooi in Noorwegen voor het WK. Daar hebben we een goede focus gehad op de dekking. We hebben de beelden van Zweden geanalyseerd en weten hoe hun aanval werkt. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, hebben we aan het eind van de wedstrijd een positief resultaat."

Estavana Polman haalt uit tegen Oezbekistan ANP

Wester verwacht dat Nederland en Zweden aan elkaar gewaagd zullen zijn. "Het zijn allebei teams die op snelheid spelen. Voor de Olympische Spelen hebben we nog in Den Bosch tegen ze geoefend. En verloren. Maar we waren destijds minder goed voorbereid op die wedstrijd. Geen wedstrijdvoorbespreking bijvoorbeeld en geen video gekeken. Nu wel. Hopelijk is dat genoeg."

Zweden haalde bij de Spelen in Tokio de halve finales, waarin het met 29-27 nipt werd verslagen door Frankrijk. De latere kampioen was een ronde eerder met 32-22 over Oranje heen gewalst. "Het gaat erop aankomen dat je voor elke bal wil rennen", beseft Wester, "voor elke bal wil vechten en bij elke stap net wat eerder bent dan zij. Ik denk zeker dat we dan kunnen winnen."

STER reclame