Sebastien Haller en Dusan Tadic vieren plaatsing voor de knock-outfase
NOS Voetbal

Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in de Champions League

Nu de groepswedstrijden in de Champions League op één na zijn gespeeld, kan Ajax zich alvast opmaken voor de loting van de achtste finales, die maandag om 12.00 uur wordt verricht in het Zwitserse Nyon. Trainer Erik ten Hag verklapte al dat hij niet gaat kijken. "Ik heb er toch geen invloed op..."

Voor Ajax kunnen de volgende clubs uit de koker komen: Paris Saint-Germain (Frankrijk), Atlético Madrid (Spanje), Internazionale (Italië), Benfica (Portugal), Red Bull Salzburg (Oostenrijk), Chelsea (Engeland) én de winnaar van Atalanta-Villarreal (duel wordt donderdag ingehaald),

Welke tegenstander dan ook; angst hoeft de kampioen van Nederland niet te hebben. Ajax eindigde in groep C overtuigend als eerste. Niet eerder slaagde een Nederlandse club erin om met zes zeges de eerste ronde van de Champions League door te komen.

Internationaal gingen slechts zeven clubs Ajax voor met een foutloze reeks in de groepsfase: Real Madrid (2011/2012 en 2014/2015), AC Milan (1992/93), Paris Saint-Germain (1994/95), Spartak Moskou (1995/96), Barcelona (2002/03), Bayern München (2019/20 en 2021/22) en Liverpool (2021/2022).

Februari en maart

De eerste wedstrijden in de achtste finales staan 15, 16, 22 en 23 februari op het programma. Na de loting van maandag wordt ook bekend welke wedstrijden op welke dag staan gepland. Op 8, 9, 15 en 16 maart zijn de returns.

De Champions League gaat overigens voor het eerst een knockoutfase krijgen zonder de uitgoalregel. In het seizoen 2018/2019, toen Ajax in de halve finales werd uitgeschakeld door Tottenham Hotspur, betekende die regel nog de uitschakeling voor de Amsterdammers.

PSG of Chelsea?

Mocht Ajax de keuze hebben, dan zal het favorieten als Paris Saint-Germain en Chelsea in dit stadium liefst nog willen ontlopen. De Franse ploeg, tweede in Groep A achter Manchester City, wordt gezien als voorname kanshebber op de hoofdprijs met sterren als Kylian Mbappé, Lionel Messi, Neymar en de Nederlander Georginio Wijnaldum.

De winnaar van vorig jaar, Chelsea, is eveneens een geduchte tegenstander. Een opponent bovendien waar Ajax recent nog een gedenkwaardige strijd mee uitvocht in de groepsfase. In het seizoen 2019/2020 werd het 4-4 na een 1-4 voorsprong voor Ajax. Maar mede door een rode kaart voor Daley Blind en Joel Veltman ging het mis. Twee speelrondes later eindigde het CL-avontuur voor de ploeg van Ten Hag door een thuisnederlaag tegen Valencia.

Hakim Ziyech (Chelsea)

Chelsea, de club van voormalig Ajacied Hakim Ziyech, kan trouwens maar vier clubs loten. Aangezien clubs uit hetzelfde land in de achtste finales niet tegen elkaar kunnen uitkomen, ontloopt Chelsea naast voormalig groepsgenoot Juventus op voorhand de groepswinnaars Liverpool, Manchester United en Manchester City.

De tegenstander voor Chelsea komt dus uit dit kwartet: Ajax, Real Madrid, Bayern München en Lille OSC.

Atlético of Internazionale?

Lastige opponenten voor Ajax zijn verder het Internazionale van Denzel Dumfries en Stefan de Vrij, dat tweede werd in de groep achter Real Madrid, en Atlético Madrid. De Spanjaarden haalden het dinsdag op het nippertje door FC Porto en AC Milan op de laatste speeldag achter zich te houden.

Een treffen met Barcelona behoort niet langer tot de mogelijkheden voor Ten Hag en co. Door een nederlaag bij Bayern München plaatste niet de Catalaanse club zich voor de achtste finales, maar het Portugese Benfica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl