Sébastien Haller viert de openingstreffer met Andre Onana Orange Pictures

Ajax heeft de groepsfase van de Champions League afgesloten met een klinkende overwinning op Sporting Portugal. Het werd in de Johan Cruijff Arena 4-2 voor de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Nooit eerder slaagde een Nederlandse club erin om met zes zeges de eerste ronde van de Champions League door te komen. Slechts zeven andere clubs wisten de groepsfase ook zonder puntenverlies door te komen.

Liverpool lukte dat dinsdagavond door ook zijn laatste groepswedstrijd (2-1 bij AC Milan) te winnen. Real Madrid deed dat eerder in de seizoenen 2011/2012 en 2014/2015, AC Milan (1992/93), Paris Saint-Germain (1994/95), Spartak Moskou (1995/96), Barcelona (2002/03) en Bayern München (2019/20) haalden eenmaal de volle score van 18 punten.

Bekijk de reacties van Ten Hag en Steven Berghuis na de wedstrijd tegen Sporting:

In de laatste groepswedstrijd stond er niks meer op het spel voor zowel Ajax als Sporting Portugal. Beide clubs waren op voorhand al zeker van overwintering in de Champions League en de groepswinst kon Ajax al niet meer ontgaan. Sporting-trainer Rúben Amorim stuurde dan ook een B-team het veld in.

Ajax, zonder aanvoerder Dusan Tadic, drukte de jonge Portugese ploeg vanaf het eerste fluitsignaal terug op eigen helft en na zeven minuten spelen was het al raak. Scheidsrechter Davide Massa wees naar de stip, nadat Daniel Braganca op de enkel van Sébastien Haller was gaan staan.

De spits ging zelf achter de bal staan, hield zijn hoofd koel en liet doelman João Virgínia kansloos.

Haller schaarde zich met zijn doelpunt tegen Sporting in een select gezelschap. Het was zijn tiende treffer van dit Champions League-seizoen en slechts vier spelers presteerden dat ook in de groepsfase: Cristiano Ronaldo (11 voor Real Madrid in 2015/16), Lionel Messi (10 voor Barcelona in 2016/17) en Robert Lewandowski (10 voor Bayern München in 2019/20).

Gelijkmaker Sporting

De vroege 1-0 van Ajax betekende echter niet dat de Amsterdammers een makkelijke avond tegemoet gingen. Een kwartier later lag de gelijkmaker namelijk al in het doel. Nuno Santos liep zich vrij uit de rug van Perr Schuurs en volleerde een voorzet van Tabata fraai voorbij Remko Pasveer.

Vlak voor rust probeerde Ajax een nieuwe voorsprong te forceren. Doelman Virgínia had een aantal knappe reddingen in huis op schoten van Antony en Lisandro Martínez, maar op een volgende inzet van Antony had hij geen antwoord. De Braziliaan stuurde zowel de verdedigers als de keeper van Sporting het bos in en schoot bekeken raak.

Antony viert zijn treffer tegen Sporting Reuters

In de tweede helft breidde Ajax de voorsprong verder uit. Verdediger Schuurs profiteerde van geschutter in de Portugese defensie. Hij behield het overzicht en vond David Neres, die de bal door de benen van Virginía speelde en zo de 3-1 op het scorebord bracht.

Niet veel later volgde Steven Berghuis het voorbeeld van Neres. Ook hij bleef kalm voor het doel en schoof de bal in de korte hoek. Ook de 5-1 hing nog in de lucht, maar die viel niet. Martínez was er het dichtst bij, maar zijn knal spatte uiteen op de paal. De tweede treffer van Sporting viel daarentegen wel. Tabata schoot de bal hard binnen, buiten bereik van Pasveer.

Statistieken Ajax - Sporting Portugal

STER reclame