Oost
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Conducteur Arriva mag handboeien gebruiken in 'incidententreinen' met azc-bewoners

Treinconducteurs van vervoersbedrijf Arriva mogen voortaan in beperkte vorm geweld gebruiken tegen overlastgevers in treinen tussen Zwolle en Emmen. Dat schrijven demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen. Het gaat onder meer om het gebruik van handboeien.

Op het traject veroorzaken met name asielzoekers uit 'veilige landen' al tijden overlast. Dat gaat van zwartrijden en vandalisme tot het bespugen en belagen van treinpersoneel. De daders wonen in het azc in Ter Apel.

De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar een miljoen euro beschikbaar om de overlast op deze Vechtdallijn aan te pakken. Dat geld is onder meer gestoken in 'vliegende brigades', oftewel beveiligingsteams die boa's op het perron en in de trein ondersteunen.

Toename incidenten

Maar het extra geld heeft de problemen niet doen verminderen. De afgelopen maanden steeg het aantal incidenten zelfs tot recordhoogte. Het aantal A-incidenten, oftewel strafbare feiten zoals bedreiging en geweld, nam met 62 procent toe. Al is dat aantal in absolute aantallen overigens relatief beperkt.

De provincie Overijssel riep de hulp in van het ministerie van Justitie en Veiligheid om de overlast op de trein aan te pakken. Zo is aan het ministerie toestemming gevraagd om treinstewards, zoals conducteurs bij Arriva heten, "beperkte geweldsbevoegdheid" te geven. Dit verzoek is toegekend.

In bussen rond Ter Apel is ook sprake van overlast door asielzoekers uit veilige landen. Buschauffeurs voerden daar de afgelopen tijd actie:

Buschauffeurs zijn overlast door asielzoekers zat: 'Je bent blij als er niemand bij de halte staat'

Arriva is blij met het besluit, meldt RTV Oost. Concreet houdt de bevoegdheid in dat treinstewards die ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn, worden uitgerust met handboeien. Vrijwel alle stewards zijn overigens boa.

Ook mogen ze straks fouilleren. Arriva benadrukt dat het bedrijf de bevoegdheid heeft aangevraagd voor alle treinstewards in Nederland, dus niet alleen voor de medewerkers die op de Vechtdallijn werken.

Medewerkers opleiden

De medewerkers krijgen de bevoegdheid overigens pas als ze daarvoor zijn opgeleid. Wanneer de geweldsbevoegdheid kan worden ingezet is dus nog onduidelijk. "Met de implementatie van de geweldsbevoegdheid zijn we aan de slag", schrijft een woordvoerder van Arriva in een reactie.

Zo wordt ook gekeken naar hoe situaties moeten worden afgehandeld, als medewerkers daadwerkelijk hun geweldsbevoegdheid toepassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl