Gezondheidsraad: geef coronaprik aan kind onder 12 met zwakke gezondheid
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van het coronavirus moeten een prik met het Pfizer/BionNTech-vaccin kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Zij hebben volgens de Gezondheidsraad een grotere kans op ziekenhuisopname en hebben een hoger risico om een ernstige ontsteking in de organen op te lopen door covid-19.
Kinderartsen zouden volgens de raad moeten zeggen wie in aanmerking komt voor een prik, "omdat deze kinderen vanwege hun aandoening vrijwel altijd onder behandeling van een kinderarts zijn."
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat hij het advies graag overneemt, "maar het vraagt om aantal keuzes. Volgende week komen we met een reactie op het advies."
Werking even goed als bij jongeren
Het kabinet vroeg eind oktober een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van kwetsbare kinderen onder de 12 jaar. Op 25 november verklaarde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het coronavaccin van Pfizer/BioNTech al veilig en geschikt voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.
Volgens de studie van de medicijnwaakhond bleek de aanmaak van antistoffen bij kinderen tot 12 jaar die het vaccin kregen even goed als bij jongeren tussen 16 en 25 jaar. Het vaccin is 90 procent effectief, ongeveer hetzelfde als bij volwassenen.
Positief advies
De Amerikaanse Food and Drug Administration gaf eind oktober al een positief advies over het inzetten van het Pfizer-vaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.
Eerder vandaag werd bekend dat België 736.000 kinderdoses van dat vaccin koopt, zodat 5- tot 12-jarigen "zo snel mogelijk" ingeënt kunnen worden. "Het zijn kleinere doses en de samenstelling is ook een beetje anders dan die voor 12-plussers", zei minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.
Van de bestelde doses worden er deze maand nog 336.000 geleverd. De overige 400.000 prikken komen in januari in België aan.