NOS NieuwsAangepast

Ministerie: bij milde klachten mag zelftest ook, GGD niet noodzakelijk

Vanaf morgen hoeven mensen bij milde klachten niet langer naar de GGD te gaan voor een PCR-test, maar mag je thuis een sneltest doen. Bij een negatieve zelftest hoef je vervolgens niet meer thuis te blijven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tot dusver moesten mensen met milde klachten zich bij de GGD melden voor een test; de nieuwe richtlijn breekt daar dus mee.

Bij een positieve test moet je je opnieuw laten testen bij de GGD. Dit geldt niet voor mensen met een zwakke gezondheid, ernstig zieken of mensen die werken met mensen een zwakke gezondheid of anderszins in contact met hen komen; die moeten bij milde klachten altijd naar de GGD.

Wie aanhoudende milde klachten heeft, ook na een negatieve zelftest, wordt alsnog geadviseerd om naar de GGD te gaan.

De wijziging geldt ook niet voor mensen die zich moeten laten testen omdat iemand in hun omgeving corona heeft. Die mogen een zelftest doen, maar moeten dan alsnog in quarantaine blijven, ook na een negatieve uitslag. Op de vijfde dag moeten zij zich bij de GGD laten testen. Als daar de test negatief is, mogen ze uit quarantaine, zoals ook staat omschreven in de huidige richtlijnen.

Vorige week adviseerde het OMT al om zelftesten breder in te gaan zetten. Met een zelftest kan "de detectiekans worden vergroot", schreef het OMT, doordat je na klachten niet hoeft te wachten maar direct een test kan doen. Het OMT schreef er toen wel bij dat de uitslag betrouwbaarder wordt als je de volgende dag nog een zelftest doet.

Onduidelijk was toen in welke situaties het ministerie zou gaan adviseren de zelftest in te gaan zetten, en of je na een negatieve zelftest ook weer naar buiten zou mogen. Dat blijkt dus wel het advies te zijn.

Testen gedoneerd

"Een groot voordeel van zelftesten is dat je de zelftest op ieder moment kan doen, en dat je meteen een uitslag hebt", vindt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. "Daardoor wordt het nog eenvoudiger om te testen op corona. Ik hoop dat hierdoor meer mensen ervoor kiezen om zich te testen als ze klachten krijgen."

Zelftesten zijn op veel plekken te koop, bijvoorbeeld bij apotheken en supermarkten. De Rijksoverheid doneert ook testen aan de Voedselbank en het Armoedefonds. Ook aan medewerkers en leerlingen in het onderwijs worden gratis zelftesten verstrekt, net als aan mensen met een kwetsbare gezondheid in zelfisolatie. Er zijn door het ministerie nu ruim 65 miljoen zelftesten kosteloos verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl