NOS Nieuws

Toezichthouder: aanwijzingen voor loonkartel bij supermarkten

Grote supermarktketens lijken begin dit jaar illegale afspraken gemaakt te hebben om de loonsverhoging voor hun personeel beperkt te houden, concludeert de Autoriteit Consument & Markt. Toch staakt de toezichthouder een onderzoek daarnaar.

Onder meer Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi verhoogden de lonen in februari allemaal met 2,5 procent. Eind januari waren de cao-onderhandelingen met de vakbonden afgebroken. FNV had hierin een loonsverhoging van 5 procent voor de werknemers geëist.

Nadat de onderhandelingen waren geklapt hebben de supermarkten waarschijnlijk via de branchevereniging onderling afspraken gemaakt over de loonsverhoging. "Die aanwijzingen hebben we op basis van onder meer brieven en gesprekken met betrokkenen", zegt een woordvoerder van de ACM.

In een brief aan het personeel schreef Aldi bijvoorbeeld dat grote werkgevers in de supermarktbranche tot de verhoging hebben besloten.

Brief aan Aldi-medewerkers

Maar ondanks de aanwijzingen staakt de toezichthouder dus het onderzoek. De supermarkten en de vakbonden kwamen deze maand wel tot overeenstemming over een nieuwe cao. Daarin krijgen de werknemers 9 procent meer loon, maar halveert de zondagstoeslag. Die cao gaat met terugwerkende kracht in.

"Er ligt nu een akkoord, daarom vonden we het niet meer opportuun om verder te onderzoeken", zegt de woordvoerder van de ACM. "We moeten simpelweg ook onze prioriteiten stellen." Of er daadwerkelijk sprake was van een kartel wil de toezichthouder niet zeggen. "Het onderzoek was nog niet af."

De supermarkten zijn blij met het bericht dat de ACM het onderzoekt staakt, zegt secretaris Pieter Verhoog van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL).

Eerste casus

Dit was het eerste ACM-onderzoek naar een loonkartel in Nederland sinds acht jaar. "En waarschijnlijk het eerste ooit", zegt een woordvoerder van de toezichthouder." In de Verenigde Staten is deze vorm van illegale afspraken tussen bedrijven al langer een probleem.

De ACM wil daarom benadrukken dat werkgevers geen onderlinge afspraken mogen maken of afstemming zoeken over lonen en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast mogen brancheverenigingen ook geen advies uitbrengen over de hoogte van lonen of over arbeidsvoorwaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl