Feyenoord Kökcü neemt een strafschop tegen NEC
NOS Voetbal

Opvallend weinig strafschoppen Ajax, Feyenoord en PSV: 'Spelers zijn slimmer'

Een record was het afgelopen seizoen in de eredivisie: er werden maar liefst 115 strafschoppen gegeven. Gemiddeld 0,38 per duel. Dit jaar is dat anders. Het gemiddelde van 0,2 per wedstrijd tot nu toe is het laagste sinds het seizoen 2004/2005.

Databureau Opta Sports ziet nog een opvallende trend. Dit seizoen speelden Feyenoord, PSV en Ajax bij elkaar opgeteld 64 officiële wedstrijden en in al die duels mochten alleen de Rotterdammers een keer aanleggen voor een penalty, tijdens Feyenoord-NEC op 25 september.

Ook die statistiek is een wereld van verschil ten opzichte van afgelopen seizoen, toen de drie clubs samen al 28 keer een strafschop toegewezen hadden gekregen na hetzelfde aantal duels.

Opvallend is het zeker, maar het is ook goed te verklaren, zegt Björn Kuipers. "Spelers zijn zich ervan bewust dat alles wat ze doen in het strafschopgebied goed bekeken wordt door de VAR."

Minder duikelingen en risico's

Volgens de oud-scheidsrechter maken aanvallers daardoor minder duikelingen en nemen verdedigers minder risico's. "Ze zullen slimmer zijn en sneller denken: ik pas wel op."

"En scheidsrechters geven alleen een penalty op het moment dat iedereen begrijpt dat het echt een strafschop is." Oftewel, het moet overduidelijk een overtreding zijn en sinds de intreding van de VAR wordt ook dat steeds beter gezien.

Björn Kuipers

Kan het dan ook nog met de veranderde handsregel te maken hebben? "Nee", zegt Kuipers stellig. "Die verandering ten opzichte van vorig seizoen zit 'm in het maken van aanvallend hands."

Dat zit zo: als een aanvaller de bal onopzettelijk op zijn hand gespeeld krijgt en vervolgens scoort, dan wordt het doelpunt afgekeurd. Maar komt de bal bij een medespeler en diegene scoort, dan telt het doelpunt nu wel. Vorig seizoen zou ook dat worden afgekeurd.

Verdedigend gezien is er niets veranderd, legt de voormalig topscheidsrechter uit. "Als je als verdediger je arm op een onnatuurlijke wijze buiten je lichaam houdt en daar komt de bal op, is het een strafschop. Dat was al zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl