Ajax doorbreekt doelpuntendroogte met 5-0 overwinning bij RKC

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Ajax

Met twee opeenvolgende doelpuntloze remises tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles was het wachten op een overwinning van Ajax én een doelpunt. Sébastien Haller brak bij RKC Waalwijk in de zeventiende minuut de ban. Daarna liepen de Amsterdammers uit naar een 5-0 zege

Haller kopte binnen na een voorzet van Dusan Tadic. De Ivoriaanse international maakte het 100ste competitiedoelpunt in zijn loopbaan. Even later had RKC-spits Michiel Kramer de gelijkmaker binnen kunnen koppen, maar Ajax-doelman Remko Pasveer had met zijn rechterhand een fraaie reflex in huis. Ook Jens Odgaard miste in de eerste helft nog een kans namens de thuisploeg.

Berghuis terug met twee goals

Ajax was het treffen in Waalwijk begonnen met Steven Berghuis terug van een heupblessure op de positie van aanvallende middenvelder. Oranje-international Davy Klaassen moest daardoor weer genoegen met een plek op de bank. Berghuis bekroonde zijn rentree met de 0-2, een intikker op aangeven van Daley Blind.

Steven Berghuis
    Sébastien Haller

Berghuis maakte na rust ook de 0-3. Nadat RKC-keeper Etienne Vaessen een schot van Haller had gekeerd, schoot de linkspoot uit de rebound zijn tweede goal van de avond binnen. Juriën Timber en opnieuw Haller bepaalden de einstand op 0-5.

'Antony moet iedere wedstrijd leveren, niet alleen in grote wedstrijden'

Antony slaagde er niet in te scoren, maar was met enkele oogstrelende acties een van de uitblinkers aan Amsterdamse zijde. De Brazliaanse rechtsbuiten bezorgde directe tegenstander Luuk Wouters een vervelende avond.

Ajax-trainer Erik ten Hag zei met Antony te hebben gesproken over diens prestaties in 'grote' en 'kleine' wedstrijden. "Hij moet iedere wedstrijd leveren", zei de trainer. "Niet alleen in grote wedstrijden tegen PSV in de Champions League, maar ook in deze wedstrijden. Hij wordt ook niet voor de helft betaald."

Kijk hieronder naar de reacties van Erik ten Hag, Daley Blind en RKC-trainer Joseph Oosting.

"Antony moet het iedere wedstrijd laten zien en dat geldt voor het hele team", zei Ten Hag naar aanleiding van de recente mindere prestaties in de eredivisie. "De intrinsieke motivatie moet altijd hoog zijn. Daar moeten wij ze niet elke keer op wijzen."

Een derde 0-0 op rij had betekend dat Ajax de koppositie kwijt was geraakt aan PSV, maar met de simpele zege bij RKC is Ajax ook na de dertiende speelronde van de eredivisie nog koploper, al heeft nummer drie Feyenoord minder verliespunten. Woensdag wacht weer een 'grote' wedstrijd tegen Besiktas in Istanbul.