Schade na een eerdere aardbeving bij Garrelsweer
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving met kracht van 3,2 in Groningen, 'heel erg lang en heel erg zwaar'

In de omgeving van Garrelsweer is in de nacht van maandag op dinsdag om 01.46 uur een aardbeving gevoeld. De beving had een kracht van 3,2, meldt het KNMI. Het is een van de zwaarste bevingen ooit in Groningen en de zwaarste sinds mei 2019.

Bewoners van Garrelsweer reageren op de aardebeving:

Bewoners van Garrelsweer reageren op de aardebeving

Over schade is nog niets bekend. Op de redactie van RTV Noord kwamen honderden meldingen binnen van mensen die de beving hadden gevoeld. Een inwoner van Garrelsweer zegt tegen de omroep: "Een onvoorstelbaar zware aardbeving. Heel erg lang en heel erg zwaar."

Iemand uit Loppersum noemt de beving "ongekend" en "erg hard". Een inwoner van de gemeente Groningen schrijft: "Het hele huis trilde kort maar hevig."

Een inwoner van Bedum voelde een "heftige trilling, met krakende kozijnen. Een rommelend geluid en ineens een dreun en de ramen trilden." En een bewoner van Ten Boer laat weten: "Alles trilde. Met name de buizen van de cv."

Ook via sociale media melden inwoners van het gebied dat zij flink onder de indruk zijn van deze beving:

Gaswinningsbedrijf NAM noemt de beving buitengewoon vervelend voor de Groningers. "Het is in het belang van de Groningers dat het Groningenveld zo snel mogelijk wordt gesloten en daarmee de oorzaak van deze bevingen wordt weggenomen", zegt het bedrijf in een verklaring. De NAM denkt dat dat al volgend jaar kan.

Het Staatstoezicht op de Mijnen verwacht dat ook na sluiting nog jarenlang bevingen zullen voorkomen:

Staatstoezicht op de Mijnen: 'Kans op aardbevingen blijft'

Gisteravond bleek al dat het Staatstoezicht uitleg eist van de NAM over de verhoogde seismiciteit rondom Loppersum, een dorp vlak bij Garrelsweer. Daar zijn in de afgelopen anderhalve maand relatief veel aardbevingen geweest en daarmee is een grenswaarde uit de Mijnbouwwet overschreden.

Sinds begin oktober zijn er relatief veel voelbare aardbevingen in Groningen geweest. Op 4 oktober waren het er zelfs drie op één dag bij Zeerijp (2.5 en 2.2) en Appingedam (1.8). Twee dagen later was er nog een beving met een kracht van 1.3 bij Zeerijp en op 8 november nog een van 1.7 bij Westeremden.

Met name de recente aardbevingen bij Zeerijp en Westeremden hebben ervoor gezorgd dat de zogeheten 'maximale aardbevingsdichtheid' is opgelopen naar 0,42 aardbevingen per vierkante kilometer per jaar. De grenswaarde in de Mijnbouwwet staat op 0,40 aardbevingen per vierkante kilometer per jaar.

Advertentie via Ster.nl