Een van de ontwerpen die in zee worden geplaatst
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Krabben kunnen weer schuilen: tientallen kunstmatige riffen geplaatst bij Lauwersmeerdijk

Langs de Lauwersmeerdijk in Groningen worden de komende tijd kunstmatige riffen in de Waddenzee geplaatst. Die moeten het onderwaterleven verbeteren en de biodiversiteit vergroten.

De kunstmatige riffen bestaan uit betonnen elementen waar onder meer vissen, krabben en kreeften in kunnen schuilen, en waar mosselen en oesters zich aan kunnen hechten.

In Zeeland en het Noordzeekanaal lopen al soortgelijke proeven met betonnen kunstriffen, maar op kleinere schaal. Die bleken volgens de betrokken partijen een groot succes. Zo was het in Zeeland geplaatste element binnen een jaar overwoekerd met zeedieren- en planten.

Een element van de proef in Zeeland

Langs de negen kilometer lange dijk komen in totaal enkele tientallen blokken van zo'n twee meter te liggen. Het waterschap Noorderzijlvest, hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen gaan de komende twee jaar onderzoeken welke constructies het beste werken. In 2023 volgt een besluit welke elementen definitief langs de dijk worden geplaatst, schrijft RTV Noord.

Naast de kunstmatige riffen komen er ook extra getijdenpoelen om de groei van zeedieren en -planten te stimuleren. Daarnaast moeten de riffen en de getijdenpoelen bijdragen aan de stevigheid van de dijk, onder meer door golfslag te breken.

Meer projecten in de Waddenzee

In de Waddenzee lopen meer projecten met kunstmatige riffen. Zo worden in het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel op korte termijn riffen van hout geplaatst. Ze zijn zo'n twintig tot vijftig vierkante meter groot.

De riffen zijn gemaakt van perenhout. Dat materiaal gaat op den duur rotten, maar het idee is dat de riffen daarna overeind blijven omdat schelpdieren zich aan het hout hebben gehecht.

Advertentie via Ster.nl