NOS Nieuws

Mondkapjes en thuiswerken geen bezwaar, maar sectoren vrezen coronapas

Uit het bedrijfsleven, de horeca en de sport komen wisselende reacties op de aangekondigde coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Vooral om de (mogelijke) invoering van het coronatoegangsbewijs bij amateurverenigingen en in winkels is veel te doen.

Branchevereniging INretail zegt te kunnen leven met de hernieuwde mondkapjesplicht in winkels. Maar daarmee houdt het voor de winkeliers wel op, zegt directeur Jan Meerman in het NOS Radio 1 Journaal. Een coronatoegangsbewijs tonen om een winkel in te mogen, waartoe op 12 november mogelijk wordt besloten, vindt de vereniging "absurd en zinloos".

"Wij vrezen voor de veiligheid van onze medewerkers. Je krijgt discussies aan de deur. Mensen krijgen dan van alles naar hun hoofd geslingerd. Er wordt gescholden en mensen spugen."

De winkeliers beargumenteren dat winkelbezoek doorgaans maar kort is en dat er nauwelijks sprake is van fysiek contact. Ook noemen ze het controleren van coronabewijzen praktisch onhaalbaar. "Je praat over miljoenen klanten per dag. We hebben niet eens genoeg mensen om dit te controleren."

Financiële steun

De horeca vraagt in een reactie op de persconferentie de overheid opnieuw om financiële steun. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het voor ondernemers een harde klap dat het coronabewijs nu ook op het terras gaat gelden. KHN zegt dat de omzet van veel horecabedrijven gedaald is sinds de coronapas getoond moet worden om naar binnen te komen.

Het trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.

KNVB over het coronatoegangsbewijs in de amateursport

Sportclubs krijgen voor het eerst te maken met het coronabewijs. Deelnemers en publiek van amateursportwedstrijden moeten vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs tonen voordat zij een sportzaal of sportpark mogen betreden. En dat valt niet overal in goede aarde.

Zo roepen sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB de Tweede Kamer op om amateurs boven de 18 jaar ook zonder coronabewijs te laten sporten. De organisaties vrezen dat clubs niet voldoende mensen hebben om QR-codes te controleren.

"Hoe ga je dat op sportparken organiseren? Dit is moeilijk haalbaar en heeft een negatief effect op verenigingen in Nederland", aldus algemeen directeur van NOC*NSF Marc van den Tweel in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Het leidt allemaal tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers", aldus de KNVB.

50 procent thuiswerken

Op de hernieuwde thuiswerkmaatregel is veel minder kritiek. Vakbond FNV vindt zelfs dat het advies om minstens de helft van de tijd thuis te werken "nogal ruim" is.

"Ook nu al werken veel mensen die niet op de werkvloer hoeven zijn voor het grootste gedeelte thuis, zeker bij overheidsorganisaties en bij banken en verzekeraars. Daar verandert dit advies niet zo veel aan", zegt vicevoorzitter Kitty Jong.

De thuiswerkmaatregel mag volgens de vakbond dus strenger, maar bij het voorstel om het coronabewijs op de werkplek in te zetten heeft de bond sterke bedenkingen. Volgens Jong neemt door die mogelijke maatregel de tweedeling in de maatschappij toe, en leidt het tot indirecte vaccinatiedwang richting werknemers.

Werkgevers zijn juist wel enthousiast over de mogelijkheid om het coronabewijs in te zetten op de werkvloer. Het zou echter geen verplichting moeten worden, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. "Dat leidt tot nieuwe problemen in een tijd van krapte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl