liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Schmidt: 'Business as usual in lastige tijd' • 'Misschien Koeman eerder moeten ontslaan'

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

liveblog gesloten

Mooi weekend!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Op naar een mooi voetbalweekend!

Winterstop van twee maanden in Bundesliga voor WK voetbal 2022

De Duitse voetbalcompetitie krijgt volgend seizoen een winterstop van maar liefst twee maanden. Als eerste grote competitie in Europa maakte de organisatie van de Bundesliga bekend hoe het seizoen 2022-2023 er vanwege het winterse WK in Qatar uit komt te zien. De eerste seizoenshelft eindigt op 13 november 2022, de tweede helft van de competitie start op 21 januari 2023.

Het WK wordt normaal gesproken altijd in de zomer gespeeld, maar vanwege de enorm hoge temperaturen in de zomermaanden in Qatar heeft de mondiale voetbalfederatie FIFA het toernooi verplaatst naar de winter. Het WK is van 21 november tot en met 18 december 2021. Dat betekent dat de speelkalender van vrijwel alle Europese competities moet worden aangepast.

Zowel de eerste als tweede Bundesliga ligt vanwege het WK twee maanden stil in de winter. De competitie in de tweede klasse begint al op 15 juli 2022, de hoogste afdeling start op 5 augustus. De laatste speelronde van de Bundesliga's is op 27 en 28 mei 2023. Een week later (3 juni) wordt de bekerfinale gespeeld.

De KNVB heeft nog niet bekendgemaakt hoe de Nederlandse voetbalcompetitie er volgend seizoen uitziet. Ook de Eredivisie krijgt vanwege het WK een langere winterstop dan normaal.

Sparta-coach Fraser over Feyenoord en Oranje

Henk Fraser blikt in aanloop naar de derby tegen Feyenoord (zondag om 12.15 uur) terug op het rumoer bij Feyenoord en zijn eerste maanden als assistent-bondscoach van Louis van Gaal.

Fraser: 'Van Gaal eerste die berichtje stuurde na bekerwinst op GVVV'

Nog geen duidelijkheid over fitheid PSV'ers Gakpo en Madueke

PSV-trainer Roger Schmidt verwacht niet Cody Gakpo (enkelblessure) en Noni Madueke (hamstringblessure) weer terug te hebben voor de komende interlandperiode (vanaf 8 november). Het tweetal raakte vorige week donderdag in het Europa League-duel met AS Monaco geblesseerd.

"Ik ben geen arts, maar het ziet ernaar uit dat we voorlopig nog geen beroep op ze kunnen doen", liet Schmidt weten in aanloop naar het thuisduel met FC Twente van zaterdag (aftrap 16.30).

De coach van PSV stond op De Herdgang nog even stil bij de 5-0 nederlaag tegen Ajax. "We waren zondag niet dapper en sterk genoeg om ons spel te spelen", vond Schmidt. "We waren niet scherp en in vorm. We zullen moeten vechten om onze vorm te vinden."

"Het business as usual in moeilijke tijden", voegde Schmidt eraan toe. "De spelers waren teleurgesteld, maar ze zijn er goed mee omgegaan."

Schmidt voelt door de tegenvallende resultaten naar eigen zeggen geen extra druk. "We hebben hier altijd druk. We zijn PSV. Dit is niet nieuw."

Schmidt over nederlaag tegen Ajax: 'Spelers hadden wel even twee dagen nodig'

Feyenoord-coach Slot: 'Voetbal of politiek, veiligheid minder gewaarborgd'

Feyenoord-trainer Arne Slot noemt het opstappen van algemeen directeur Mark Koevermans ontzettend vervelend. "Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt. Er zijn deze week al veel woorden gebruikt, daar valt nu niet veel extra aan toe te voegen."

Koevermans kondigde deze week zijn vertrek bij Feyenoord aan met als belangrijkste reden dat hij meerdere keren werd bedreigd. Ook bij Slot kwamen die bedreigingen destijds binnen. "Ik schrok wat er toen is gebeurd. Ik kijk daar met afschuw naar", aldus Slot.

Zelf is Slot niet bang dat er in de toekomst ook supporters bij hem in de tuin zullen staan als het slecht gaat. Veel van de bedreigingen zijn gelieerd aan het nieuwe stadion van Feyenoord en daar heeft Slot geen duidelijke stem in.

"Maar feit is wel dat de veiligheid steeds minder gewaarborgd is", zegt Slot. "Of het nu om voetbal of politiek gaat. Maar volgens mij zijn trainers niet zo vaak bedreigd zoals nu bij Mark."

Slot en Feyenoord spelen komende zondag (aftrap 12.15 uur) de Rotterdamse derby tegen Sparta op Het Kasteel.

Slot over vertrek Koevermans: 'Ik kijk daar met afschuw naar'

Barcelona-voorzitter: 'Koeman blijft een legende'

Voorzitter Joan Laporta heeft tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven omtrent het ontslag en de opvolging van Ronald Koeman als trainer van Barcelona.

"Hij is een legende en blijft in onze herinnering, maar de resultaten waren dusdanig dat we iets moesten doen om onze doelstellingen te halen", aldus Laporta, die nog niets kon zeggen over de definitieve opvolging van Koeman. Voorlopig neemt oud-speler Sergi Barjuan de taken van Koeman over.

Had Koeman eerder moeten worden ontslagen? "Misschien wel", zegt Laporta. "Als je hebt gezien wat er allemaal is gebeurd, dan is het nu makkelijker praten, maar Koeman had nog iets van krediet."

Laporta benadrukt dat Koeman en Barcelona nu niet op gespannen voet leven. "De relatie met Koeman is goed. We communiceren met alle respect met hem. De situatie was onhoudbaar en hij vertelde me dat hij het gedeeltelijk begreep", legt de preses uit.

Koeman zou naar verluidt op een ontslagvergoeding van 11 miljoen euro kunnen rekenen. "De onderhandelingen over zijn ontslag lopen goed. We zullen de rechten van zijn contract respecteren", aldus Laporta.

Is Xavi opvolger Koeman?

Xavi wordt door ingewijden nu genoemd om het stokje over te nemen, maar de voorzitter houdt de kaken op elkaar. "Ik kan niets zeggen over onze opties. Dat is onprofessioneel. Sorry."

Laporta wil wel kwijt dat hij Xavi als trainer hoog heeft zitten. "Hij zit in een leerproces en heb hele goede referenties van mensen die dicht bij hem staan. Ik heb met hem twee maanden gesproken, toen we Koeman vertrouwen hebben gegeven. Ik heb een goede relatie met Xavi en heb contact met hem. Ook als vrienden."

Joan Laporta

Schitterende goal in MLS: spits scoort met omhaal van 18 meter

Dairon Asprilla maakt op prachtige wijze de 2-0 in de wedstrijd tussen Portland Timbers en San Jose Earthquakes.

Schitterende goal in MLS: spits scoort met omhaal van 18 meter

Laatste kans voor Solskjaer?

Manchester United-trainer Ole Gunnar Solskjaer ligt zwaar onder vuur na de 5-0 thuisnederlaag tegen Liverpool van afgelopen zondag.

De Engelse media wisten het zeker. Dit was voor Solskjaer zijn laatste loopje op Old Trafford. Toch zit hij zaterdag gewoon op de bank wanneer Manchester United het opneemt tegen Tottenham Hotspur.

Lees het onderstaande artikel over de Noorse coach.

Eriksen mag vertrekken bij Internazionale

Christian Eriksen heeft van zijn club Internazionale te horen gekregen dat hij vrij is om een nieuwe club te zoeken.

De Deense middenvelder herstelt nog altijd van een hartstilstand die hij in juni kreeg tijdens het EK-duel Denemarken-Finland in Kopenhagen. Hij kreeg daarna een inwendige defibrillator om een hartstilstand in de toekomst te voorkomen.

Eriksen heeft vanwege zijn medische status geen toestemming om in Italië te voetballen. Het is vooralsnog onduidelijk of hij in een ander land wel permissie krijgt, zo is het in Nederland wel toegestaan om met een defibrillator te voetballen. Ajax-speler Daley Blind speelt bijvoorbeeld met een defibrillator.

De voetballer speelt sinds januari 2020 voor Internationale, waar ook Denzel Dumfries en Stefan de Vrij onder contract staan.

Christian Eriksen in februari 2020

'Barcelona gaat vol voor Xavi; nog akkoord vinden met Al-Sadd'

Barcelona hoeft naar verluidt weinig moeite te doen om een opvolger voor Ronald Koeman te vinden.

Volgens de Italiaanse transferspecialist Fabrizio Romano is de club al bezig om het papierwerk voor Xavi op orde te krijgen om de komst van de trainer te kunnen bekrachtigen.

Barcelona moet er wel nog met Xavi's huidige werkgever Al-Sadd uit Qatar zien uit te komen over de ontbinding van het contract van de trainer.

Union Berlin moet deel tribune afsluiten tegen Feyenoord

1. FC Union Berlin moet komende donderdag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor straf een deel van de tribune afsluiten. Fans van de Duitse club hebben zich eerder in de Conference League schuldig gemaakt aan "racistisch gedrag", aldus de UEFA.

De Europese voetbalbond verplicht Union Berlin ook om op de plek van de afgesloten tribunes een doek met de tekst "#NoToRacism" te tonen.

Fans van Union Berlin zouden op 30 september antisemitische leuzen hebben gescandeerd in de richting van fans van tegenstander Maccabi Haifa. De Berlijnse politie besloot ook een onderzoek te starten naar een Union-aanhanger die een Israëlische vlag in brand probeerde te steken.

Voorzitter Dirk Zingler van de club uit de Duitse hoofdstad excuseerde zich later voor het gedrag van de fans, dat hij als "beschamend en onacceptabel" omschreef.

Union Berlin-Feyenoord begint donderdag om 21.00 uur en wordt gespeeld in het Olympiastadion.

Van der Sar en Cocu blazen 51 kaarsjes uit

Behalve over het sponsor-nieuws valt er voor Ajax-directeur Edwin van der Sar nog meer te vieren. De oud-doelman viert vandaag zijn 51ste verjaardag.

Hetzelfde geldt voor zijn voormalige collega-international Phillip Cocu. De ex-middenvelder van AZ, Vitesse, PSV en FC Barcelona wordt eveneens 51 jaar.

In 2020 maakte de NOS deze korte video over de prachtige voetbalcarrières van Van der Sar en Cocu, die toen hun vijftigste verjaardag vierden:

Overzicht: de glansrijke carrières van 50-jarigen Cocu en Van der Sar

Ajax langer door met hoofdsponsor

Ajax heeft het contract met zijn hoofdsponsor Ziggo met twee jaar verlengd. Dat betekent dat de momenteel succesvolle Amsterdamse club nu tot en met 2025 met de televisiezender een samenwerking heeft.

Ziggo prijkt sinds 2015 op de shirts van 35-voudig landskampioen.

Trainer Erik ten Hag en algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax

RKC trakteert oud-coach Grim op uitschakeling

RKC Waalwijk heeft donderdagavond in het KNVB-bekertoernooi voor een kleine verrassing gezorgd door het Willem II van oud-coach Fred Grim uit te schakelen.

De Waalwijkers, die op eigen veld nota bene met een B-ploeg speelden, waren met 3-0 te sterk voor de Tilburgers, die wel een sterke ploeg aantraden.

In deze eerste ronde waren er meerdere opvallende resultaten met de uitschakelingen van FC Eindhoven en FC Dordrecht tegen respectievelijk de amateurs van DVS'33 (2-1) en Spakenburg (3-0).

Voetbalsters oefenen tegen Japan in Den Haag

De Nederlandse voetbalsters spelen op 29 november in het stadion van ADO Den Haag een oefenwedstrijd tegen Japan.

Beide ploegen troffen elkaar voor het laatst op het WK van 2019 in Frankrijk. Oranje won in de achtste finales met 2-1. Lieke Martens maakte toen beide doelpunten.

Nederland speelt op 26 november eerst nog een uitwedstrijd tegen Tsjechië in de WK-kwalificatiereeks.

Janssen still going strong in Mexico

Hoe gaat het eigenlijk met Vincent Janssen? Nou, behoorlijk goed!

De aanvaller heeft met zijn Mexicaanse voetbalclub Monterrey de Concacaf Champions League gewonnen. In Guadalupe, een voorstad van Monterrey, werd América (eveneens uit Mexico) met 1-0 verslagen.

Rogelio Funes Mori maakte na ongeveer tien minuten het enige doelpunt. Janssen mocht een kwartier voor tijd invallen voor de matchwinner.

Janssen (27) verruilde in de zomer van 2019 Tottenham Hotspur voor Monterrey. In 70 wedstrijden voor de club maakte Janssen, bijgenaamd El Toro (de stier), 21 doelpunten.

Het is voor de vijfde keer dat Monterrey de Noord-Amerikaanse variant van de Champions League wint. Naast Janssen behoorden ook Hector Moreno (ex-speler van PSV en AZ) en Celso Ortiz (oud-speler AZ) tot het winnende team.

Vincent Janssen (links) in duel met Alvaro Fidalgo van America tijdens de Champions League-finale

Memphis en De Jong zijn Koeman dankbaar

Memphis Depay heeft met mooie woorden afscheid genomen van coach Ronald Koeman. De coach werd deze week ontslagen bij de Spaanse voetbalclub.

"Je hebt mijn carrière een nieuwe boost gegeven, daar ben ik je heel dankbaar voor. Ik heb het grootste respect voor jou als coach, maar nog meer als mens", schrijft de international op Instagram bij een foto, waarop hij als jong PSV-talentje toenmalig PSV-trainer Koeman een hand geeft.

"Ik hoop dat we in de toekomst nog eens met elkaar kunnen samenwerken. Bedankt, mister", besluit Depay zijn dankwoord.

Ook Frenkie de Jong dankte Koeman op Instagram: "Je bent een geweldige coach en een fantastisch mens. Bedankt voor alles."

Barcelona-voorzitter Joan Laporta geeft vandaag om 13.00 uur een persconferentie over huidige problematiek bij de club.

Goedemorgen!

De warming-up is begonnen voor het aankomende voetbalweekend. En valt er weer genoeg te bespreken.

Voor PSV en met name Feyenoord is het om uiteenlopende redenen een onrustige week. De clubs geven vanmiddag een persconferentie.

Hoe is het momenteel onklopbare Ajax de week doorgekomen? En hoe wappert de vlag in Barcelona na het ontslag van Ronald Koeman?

Kortom, het wordt weer een interessante voetbaldag!