Memphis Depay

Zorgen Barcelona nemen toe na nieuwe nederlaag, Depay mist strafschop

Barcelona heeft zichzelf, drie dagen na de nederlaag tegen Real Madrid, wederom een slechte dienst bewezen. De ploeg van Ronald Koeman oogde bij Rayo Vallecano traag, werd op felheid afgetroefd en miste tot overmaat van ramp ook nog een strafschop in de 72ste minuut. Het werd 1-0 voor de Madrilenen.

Barcelona zakte af naar de negende plaats in La Liga, met 15 punten uit 10 duels. Dat ook lijstaanvoerders Sevilla en Real Madrid punten verspeelden, respectievelijk op Mallorca (1-1) en thuis tegen Osasuna (0-0), en daardoor op 21 punten blijven steken, is een schrale troost voor Barça.

Stand La Liga

Vanaf het eerste fluitsignaal was de thuisploeg fel en joeg het de Catalanen, die het zonder Frenkie de Jong moesten stellen, op. Het lukte Barcelona in de openingsfase slechts een paar keer om onder de druk uit te komen, met een schotje van Memphis Depay in het zijnet als belangrijkste wapenfeit.

Na een half uur raakte Sergio Busquets de bal slordig kwijt op het middenveld, waarop Radamel Falcao de diepte in werd gestuurd. Hij mocht al een keer eerder uithalen, waarbij doelman Marc-André Ter Stegen nog kon redden, maar dit keer schoot de Colombiaan laag via de paal binnen: 1-0.

Onneembare vesting

Veel pogingen om een aanval op touw te zetten verliepen via Depay, die net achter spits Sergio Agüero vrij kon bewegen. Maar het zestienmetergebied van Rayo Vallecano leek haast een onneembare vesting. Tot de 36ste minuut. Depay maakte zich handig vrij op links, gaf de bal strak voor op Sergiño Dest, die de gelijkmaker op zijn schoen had, maar de bal wonderwel overschoot.

Net na rust kreeg Nico Gonzalez al snel een fraaie kans, maar ook hij slaagde er niet in om zijn schot tussen de palen te krijgen. Rayo Vallecano hield zijn stugge en fysieke spel goed vast en beging menig overtreding om Barça uit zijn spel te houden. Met succes.

Ronald Koeman geeft aanwijzingen aan Gerard Piqué

In de 72ste minuut leek de redding te komen. Depay mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, maar zijn inzet werd eenvoudig gepareerd door Stole Dimitrievski. Het was de tweede keer in korte tijd dat de aanvaller miste vanaf elf meter; bij Oranje faalde hij in het duel met Gibraltar.

Wat Barça daarna ook probeerde, zelfs tot in de 99ste minuut, de bal wilde er niet in. Het was de eerste zege van Vallecano op Barcelona sinds 2002.

Koeman: 'We waren superieur'

"We zijn superieur geweest", vond Koeman na afloop. "Het resultaat is onterecht, maar het is wat het is en we kunnen het niet veranderen. Het was moeilijk voor ons om in de wedstrijd te komen, want ze zetten veel druk op ons."

Koeman wilde tegenover Spaanse media niet te veel loslaten over zijn toekomst. "Ik weet niet of mijn positie in gevaar is." Niet veel later zou hij ontslagen worden.

Koeman vlak voor ontslag: 'Ongelooflijk dat we hebben verloren'