Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Ondanks dringende oproep pas helft van gevraagde asielopvang 'in beeld'

Het is de twaalf provincies nog niet gelukt om aan de dringende oproep van het kabinet te voldoen om ieder 100 extra opvangplekken vrij te maken en zo het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Uiterlijk vandaag moesten ze laten weten hoeveel plaatsen ze konden realiseren. Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol schrijft aan de Tweede Kamer dat er ruim 600 plekken 'in beeld' zijn. Dat is dus ongeveer de helft van de 1200 waarom was gevraagd.

Bovendien zijn nog niet alle aangeboden plekken definitief. Volgens Broekers-Knol zijn sommige locaties wel op het oog, "maar hier moet nog definitief over worden besloten of omwonenden moeten nog worden geïnformeerd", schrijft ze.

De 600 plekken die in beeld zijn, zijn inclusief de locaties die de afgelopen dagen al in gebruik werden genomen in Drenthe, Zeeland en Overijssel. Samen met Utrecht en Flevoland maakten die provincies dit weekend bekend 450 plaatsen beschikbaar te stellen. Daarbij gaat het voor een deel om al eerder toegezegde plekken die eerder beschikbaar komen.

Vakantieparken

Vandaag maakten Noord-Brabant en Limburg bekend in totaal 140 crisisplekken beschikbaar te stellen in vakantieparken. In het Brabantse Oisterwijk gaat het om 100 plaatsen, in Sittard in Limburg kunnen 40 mensen terecht. Beide plaatsen zijn voor maximaal vier weken beschikbaar.

De provincie Noord-Holland meldde dat ongeveer 100 mensen uit Ter Apel in hotels in de gemeente Haarlemmermeer kunnen worden opgevangen.

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

Waarom onze asielopvang propvol zit

In Zuid-Holland stelt Rotterdam ruim 100 opvangplekken op een boot in Rotterdam per vandaag beschikbaar. Daar gaat het echter niet om nieuwe plaatsen. Deze zaten al in de planning vanwege de vraag eind augustus van het kabinet aan alle gemeentes om in totaal 4000 opvangplaatsen beschikbaar te stellen.

Broekers-Knol is de provincies zeer dankbaar, schrijft ze. De komende tijd blijft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen met de provincies en gemeenten zoeken naar extra opvangplekken.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat na het moment van het verschijnen van de Kamerbrief van Broekers er nog meer opvangplekken in beeld zijn gekomen. Hoeveel dat er precies zijn, kan het ministerie niet zeggen.

Overleg uitgesteld

Vandaag zouden de commissarissen van de koning met het kabinet de balans opmaken van de zoektocht naar opvangplekken, maar dat overleg is nu uitgesteld naar morgen.

De extra plekken zijn nodig om het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel uit de brand te helpen. Daar verblijven veel meer mensen dan de 275 voor wie eigenlijk plek is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl