NOS NieuwsAangepast

Rutte: uithuisplaatsing toeslagenkinderen 'precies uitzoeken'

Premier Rutte wil dat precies wordt nagegaan hoe het zit met de uithuisplaatsing van ruim duizend kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Hij reageert op het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat in de periode 2015-2020 naar schatting 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst.

"Het is een ernstig bericht. Het kabinet gaat heel precies uitzoeken hoe het zit", zei Rutte die bij een Europese top in Brussel is. "Sowieso is het hele dossier van de kindertoeslagenaffaire verschrikkelijk van a tot z."

Bekijk de hele reactie van Rutte in deze video, die eerst niet wilde reageren op de vraag:

'Het raakt heel Nederland'

Het CBS kwam dinsdag met het onderzoek naar buiten en plaatste daarbij de kanttekening dat er alleen gekeken was naar het aantal uithuisplaatsingen in de periode vanaf 2015, het jaar dat de Jeugdwet inging en er cijfers zijn bijgehouden. De kinderopvangtoeslagaffaire speelt al sinds 2004. Verschillende Kamerleden reageerden verontrust op de cijfers en willen onder meer duidelijkheid in hoeverre uithuisplaatsingen voorkomen hadden kunnen worden.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag in een brief aan de Kamer laten weten dat het werkelijke aantal uithuisgeplaatsten hoger kan liggen. In totaal staan er 50.000 kinderen van toeslagouders geregistreerd.

Gedwongen, niet vrijwillig

Het CBS heeft alleen gekeken naar de gedwongen uithuisplaatsingen en niet naar de vrijwillige uithuisplaatsingen. Het CBS-rapport meldt niet of de uithuisplaatsingen het gevolg zijn van de toeslagenaffaire of dat er andere oorzaken zijn. Om uit te zoeken wat de oorzaken zijn, is volgens de dienst meer onderzoek nodig.

Minister Dekker schrijft dat het "verschrikkelijk" zou zijn als de problemen van kindertoeslagouders een rol hebben gespeeld bij de uithuisplaatsingen.

Rechter

Dekker belooft in de brief hulp en ondersteuning aan alle ouders en kinderen. De gedupeerde kinderen kunnen een financiële vergoeding aanvragen bij een Commissie Werkelijke Schade. In de zomer werd al bekend dat kinderen ook in aanmerking komen voor een financiële vergoeding. Exacte bedragen zijn nog niet bekend. De Tweede Kamer denkt aan bedragen tussen de 2000 tot 10.000 euro.

Gemeenten gaan kijken of "herstel van de gezinssituatie" wenselijk en mogelijk is. Maar daar moet uiteindelijk ook een rechter zich over buigen. Er moet een landelijk meldpunt komen waar ouders en kinderen die met een uithuisplaatsing te maken kregen, terechtkunnen met vragen.

Een aantal partijen zit naar eigen zeggen nog met veel onbeantwoorde vragen. De ChristenUnie, SP, het CDA en Kamerlid Omtzigt willen dat de rijksoverheid erop toeziet dat het landelijke meldpunt ook goed gaat functioneren en dat de gedupeerden snel geholpen worden.

Verder willen deze partijen opheldering over onder meer de uithuisplaatsingen vóór 2015, de schadecompensatie en het aantal kinderen dat vrijwillig uit huis is gegaan vanwege de toeslagproblemen thuis.

Wat gebeurde er precies in de toeslagenaffaire? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl