Medewerkers van Heattransformers installeren de buitenunit van een warmtepomp
NOS Nieuws

'Het loopt storm', grote vraag naar alles dat gasrekening doet dalen

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

De vraag loopt op, de wachttijd ook en er wordt hard gezocht naar extra personeel. De hoge gasprijs leidt tot topdrukte bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren en verduurzamen van huizen.

Want met investeringen in duurzaamheid kun je je gasrekening flink omlaag krijgen. In hoeverre en wanneer mensen te maken krijgen met de hogere gasprijs hangt af van hun contract; of ze een variabele of vaste prijs hebben afgesproken en wanneer hun huidige contract afloopt.

"Aan alle kanten loopt het storm. Tot voor kort konden we een adviesgesprek binnen twee tot vijf dagen inplannen, nu loopt dat al op naar bijna een maand", zegt Stijn Otten van Heattransformers, een bedrijf dat warmtepompen installeert. "We hebben net in één weekend meer gesprekken ingepland dan normaal in een hele maand. Eerst konden we binnen anderhalve maand installeren, nu gaat dat al snel naar 2,5 of 3 maanden."

Terugverdientijd

Mocht de gasprijs langdurig hoog blijven, dan heeft de klant volgens hem de investering redelijk snel terugverdiend. "Met deze gasprijzen zien we terugverdientijden van soms drie, vier jaar. Bizar, maar direct ook een enorme push voor duurzaamheid", aldus Otten.

Otten merkt vooral interesse in de hybride warmtepomp, een warmtepomp en een gasgestookte cv-ketel ineen. Alleen bij erg koud weer verwarmt de cv-ketel mee en verbruik je nog gas, verder verwarm je je huis dus elektrisch met de warmtepomp. De hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan een volledige warmtepomp en je huis hoeft er ook minder goed voor geïsoleerd te zijn.

Wachten op isolatie

Ook voor het isoleren van huizen lopen de wachttijden op. "Het loopt helemaal uit de klauwen", zegt Frank Koster van isolatiebedrijf Koston. "Zo na de zomervakantie is het wel standaard dat het drukker wordt, want dan beginnen particulieren weer te denken van 'oh we willen voor de winter isoleren'. Maar daar krijg je nu nog de mensen bij die zich de blubber zijn geschrokken van de gasprijs."

Eerst wordt nagegaan of een spouwmuur geschikt is voor isolatie

"We krijgen vaak mensen die willen dat we hun huis nog voor de Kerst isoleren, maar dat gaat meestal gewoon niet." Daar komt nog eens bij dat het door personeelsgebrek moeilijk is om meer mensen aan te trekken. "Plaats je een vacature voor kantoorwerk dan heb je zo negentig sollicitanten, maar adverteer je voor een isoleerder, dan zijn dat er nul", zegt Koster. "Dus onze productie uitbreiden door meer personeel in te zetten, is niet te doen."

Meer vraag naar hr-glas

Ook de vraag naar isolerend glas van hoge kwaliteit stijgt. "Glasbedrijven krijgen nu meer aanvragen voor hoogwaardig isolatieglas", beaamt Cor Wittekoek van de vakgroep Glas van brancheorganisatie Bouwend Nederland. "Vorig jaar is er al een grote renovatiegolf ingezet. Vanwege corona gingen mensen minder op vakantie en besloten ze dus maar hun huis te verfraaien en verduurzamen. En we zien met de gestegen energieprijzen dat aanvragen nu nog meer toenemen."

Ook in deze branche is er een tekort aan personeel. "Er is voldoende capaciteit om glas te leveren, maar het grootste knelpunt is het aantal glaszetters. Als mensen alleen het glas willen vervangen dan kan dat meestal nog wel in een paar weken. Willen of moeten ze meteen ook het kozijn vervangen dan loopt de wachttijd al snel op tot vier tot vijf maanden", aldus Wittekoek.

Zelf isoleren

Consumenten slaan ook zelf aan het klussen om hun huis beter te isoleren, merkt bouwmarkt Gamma. "Wij zien een verdubbeling in de verkoop van kleine isolatieproducten, zoals tochtwering", zegt een woordvoerder. "En er is een plus van tientallen procenten in de verkoop van grotere isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol."

Ook Praxis verkoopt meer isolatiespullen. "Normaliter zien we rond deze periode altijd een toename in de verkoop, vooral van dingen voor de snelle isolatieklussen zoals radiatorisolatie en tochtstrippen. Nu zien we ook wel een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Of dat echt ligt aan de gasprijzen vinden we nog moeilijk om te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl