Bert van Marwijk, bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten

Van Marwijk en Advocaat beiden niet geholpen met gelijkspel in WK-kwalificatie

In hun twintigste ontmoeting, ruim vijftig jaar na hun eerste duel, hebben Bert van Marwijk en Dick Advocaat elkaar geen dienst bewezen. In Dubai gaf het Irak van Advocaat diep in blessuretijd na een spectaculair slot de overwinning uit handen tegen de Verenigde Arabische Emiraten: 2-2.

In de Aziatische kwalificatiereeks voor het WK van 2022 hadden beide trainers een overwinning nodig om de hoop op het eindtoernooi levend te houden.

Na ruim een half uur spelen was het Van Marwijk die als eerste kon juichen. De geboren Braziliaan Caio Canedo schoot de 1-0 binnen voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Het slordige maar passievolle spel van beide landen leverde in de tweede helft een levensgrote kans op voor de Emiraten, maar de bal rolde net langs de paal. Daarna ging het even mis bij de ploeg van Van Marwijk: een Irakese voorzet werd helemaal verkeerd ingeschat door de verdediging, waarna de bal in het doel belandde.

Irak viert de gelijkmaker

Vlak voor tijd maakte invaller Aymen Hussein de 1-2 voor Irak. De treffer werd uitbundig gevierd door Advocaat, maar in de vierde minuut van de blessuretijd werkte Ali Ahmed Mabkhout toch nog de gelijkmaker binnen.

De Emiraten dachten daarna zelfs nog de winnende te maken, maar de scheidsrechter oordeelde na het raadplegen van de VAR dat de bal niet over de lijn was.

Beide ploegen schieten weinig op met het gelijkspel. Alleen de nummers een en twee uit groep A plaatsen zich direct voor het WK van volgend jaar in Qatar. De nummer drie krijgt nog een kans in de play-offs.

Van Marwijk en Advocaat eensgezind na onderling duel

Zowel Irak als de Emiraten hebben na vier wedstrijden drie punten. Het gelijkspel in Dubai was het derde in vier duels voor de twee ploegen onder Nederlandse leiding.

Beide landen wachten al meer dan dertig jaar op een volgende WK-deelname. Irak was er in Mexico (1986) voor het laatst bij, voor de Emiraten was Italië (1990) de laatste keer.

Jahanbakhsh maakt de gelijkmaker tegen Zuid-Korea

Jahanbakhsh belangrijk voor Iran

Iran blijft koploper in de groep na de topper tegen Zuid-Korea, die in 1-1 eindigde. Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh had bij Iran een groot aandeel in het gelijkspel. Een kwartier voor tijd kopte hij de gelijkmaker binnen.