Pro Shots

In het Zabeel Stadium in Dubai staan vanavond (18.45 uur) twee van de meest prominente Nederlandse coaches van de afgelopen decennia tegenover elkaar. Dick Advocaat en Bert van Marwijk proberen met Irak en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in een onderling duel de hoop op deelname aan het WK 2022 levend te houden.

In de Aziatische kwalificatiereeks voor het toernooi in Qatar staan beide landen er niet goed voor. Na drie van de tien kwalificatiewedstrijden lijkt directe plaatsing al uit zicht.

Advocaat speelde sinds zijn aantreden als bondscoach van Irak in augustus gelijk tegen Zuid-Korea en Libanon en leed een ruime nederlaag tegen Iran. Van Marwijk pakte met de Emiraten eveneens twee punten, na remises tegen Libanon en Syrië.

Vijf punten

De achterstand op de tweede plaats, de laatste plek die recht geeft op een rechtstreeks ticket voor het WK, is voor zowel Irak als VAE intussen al opgelopen tot vijf punten. Beide landen kunnen de zege vanavond dus goed gebruiken.

De stand in de poule van Irak en de Emiraten NOS

Daarnaast staat in Dubai natuurlijk de persoonlijke eer op het spel. Het wordt de twintigste ontmoeting tussen Advocaat en Van Marwijk, die elkaar in het profvoetbal al ruim vijftig jaar tegenkomen.

Zestien eredivisieduels

In april 1971, toen Advocaat nog een felle middenvelder was van ADO uit Den Haag en Van Marwijk een brutale linksbuiten van Go Ahead Eagles, stonden ze voor het eerst tegenover elkaar. Het duel werd gewonnen door de ploeg van Van Marwijk, die in die wedstrijd z'n eerste doelpunt in de eredivisie maakte.

Er zouden in de jaren daarna - als spelers van verschillende clubs - nog vijftien ontmoetingen volgen. De resultaten zijn in balans: zes keer won Advocaat, drie keer werd het gelijk en zes keer trok Van Marwijk aan het langste eind.

Ook als coach namen Advocaat en Van Marwijk het al vaker tegen elkaar op. Drie keer, om precies te zijn. Voor het eerst in september 1997, met PSV (Advocaat) tegen Fortuna Sittard (Van Marwijk). PSV won dat eredivisieduel met 3-2 en zegevierde later dat seizoen ook in Sittard (2-1).

In 2005 kwamen Advocaat en Van Marwijk elkaar in de Bundesliga tegen, als trainers van Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund. Uitslag: 1-1.

Veel overeenkomsten

De lange carrières van de 74-jarige Advocaat en de 69-jarige Van Marwijk hebben meer raakvlakken. Zo waren ze onder meer beiden coach van Feyenoord, wonnen ze beiden de UEFA Cup en hadden ze jarenlang de leiding over het Nederlands elftal.

Advocaat was zelfs, net als Van Marwijk nu, bondscoach van de Emiraten - al duurde dat avontuur in 2005 maar een paar maanden.

Nu bevinden ze zich ontegenzeggelijk in de herfst van hun voetballoopbaan. Of ze daarin nog een keer als trainer actief kunnen zijn op het WK is onduidelijk. Hoe dan ook wacht vanavond een cruciaal onderling duel.

Irak dolblij met Advocaat: 'Er is veel nagedacht over deze grote man'

STER reclame