Advocaat aangehouden, neef van Ridouan Taghi, mogelijk uitbraak gepland
De politie heeft een 38-jarige advocaat uit Utrecht aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. De man, Youssef T., is een neef van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, en had, omdat hij advocaat is, vrij toegang tot zijn neef.
In de communicatie tussen de advocaat en Taghi komt volgens het Openbaar Ministerie naar voren dat Taghi vanuit zijn cel vermoedelijk doorging met handel in verdovende middelen. "We zien ook dat er een afspraak werd gemaakt om eventueel een uitbraakpoging, dan wel een bevrijdingspoging te doen", zegt hoofdofficier van justitie Lucas van het Landelijk Parket tegen de NOS. "Maar het onderzoek is nog in volle gang."
Via de advocaat zou Taghi "onbelemmerd" contact met de buitenwereld hebben gehad. Het OM ziet de advocaat als de "boodschapper" van Taghi. Er zijn in de onderschepte communicatie geen aanwijzingen gevonden dat de twee met liquidaties bezig waren.
Boodschapper
Er zijn wel aanwijzingen dat Taghi op zoek was naar adresgegevens van personeel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi vastzit. De advocaat is daar ook aangehouden. "Met het onderscheppen van de boodschapper van T. is naar verwachting een einde gemaakt aan deze vrije communicatie vanuit gevangenschap", schrijft het OM.
Na de aanhouding zijn het kantoor en de woning van de advocaat doorzocht. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van Taghi in Vught is doorzocht. Of daar iets in beslag is genomen, zegt het OM niet.
Bijzondere opsporingsbevoegdheden
De advocaat had sinds maart toegang tot Taghi. Die bezoeken duurden vaak urenlang, schrijft het OM. Het OM kon hem de toegang niet weigeren, omdat de neef advocaat is. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen en de penitentiaire beginselenwet geeft een advocaat recht op toegang tot zijn cliënt.
De wet maakt geen uitzondering voor familieleden van gedetineerden. Omdat de relatie tussen een advocaat en zijn cliënt vertrouwelijk is, mocht de politie ook niet meeluisteren of meekijken bij deze gesprekken.
Afgelopen zomer ontstond de verdenking dat de neef zijn positie als advocaat misbruikte. De politie was ervan overtuigd dat Taghi contact met de buitenwereld onderhield en daarom mochten vanaf eind augustus bijzondere opsporingsbevoegdheden worden ingezet.
Papiertjes omhoog
Het OM luisterde de advocaat, die nu officieel als verdachte was aangemerkt, af. Binnen de EBI werd met afluisterapparatuur gewerkt en ook met camera's om bewijs te verzamelen.
Taghi en de advocaat hielden daar wel rekening mee. Bij hun ontmoetingen in de EBI waren ze door een glaswand gescheiden. Terwijl ze met elkaar spraken, onder andere over krantenartikelen, wisselden ze boodschappen uit door papiertjes met tekst omhoog te houden.
Bij het maken van aantekeningen bedekten ze die steeds met hun hand, om eventuele meelezers te slim af te zijn. Na afloop werden de boodschappen doorgekrast.
Doorn in het oog
Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat geprobeerd is om deze advocaat bij Taghi weg te houden. Als het vermoeden bestaat dat een advocaat misbruik maakt van zijn privileges, moet justitie dat door de deken van de Nederlandse orde van advocaten laten onderzoeken.
Eind 2020 heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen om zo'n onderzoek gevraagd. Dat was in maart klaar. "Maar er was volgens de deken onvoldoende grond om hem te weren", zegt Dekker. "Er waren geen concrete aanwijzingen, maar het was ons een doorn in het oog."
Meekijken tussen het contact tussen een cliënt en een advocaat kan pas als er sprake is van een concrete verdenking. Die verdenking ontstond dus afgelopen zomer en toen zijn speciale opsporingsmethoden ingezet om de verdenking aan te tonen, zegt Dekker. Volgens hem wordt de advocaat verdacht van betrokkenheid bij witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en het voorbereiden van een gewelddadige uitbraak.
Weski
Taghi heeft meerdere advocaten. In de media is steeds advocaat Inez Weski te zien. Zij zegt overvallen te zijn door het nieuws. Ze kreeg het via een persbericht van het OM te horen. Ze wil inhoudelijk niet reageren.