Drie hulporganisaties: Taliban vermoordden vader van geëvacueerde Afghanen
De Taliban hebben de vader van twee Afghanen vermoord, nadat zij door Nederland waren geëvacueerd. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van drie hulporganisaties en twee vrijwilligers die zich inzetten voor Afghanen met een band met Nederland.
De vader zou eind augustus samen met zijn vrouw ook hebben geprobeerd om Afghanistan te ontvluchten. Zij bereikten het vliegveld niet, terwijl ze wel op de lijst van Nederlandse evacués stonden. Wat hun relatie met Nederland is, willen de hulporganisaties uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. In de brief staat dat de rest van het gezin "gewond en doodsbang is".
Volgens de schrijvers van de brief is het een voorbeeld van het gevaar dat achtergebleven Afghanen lopen. Ze roepen de Kamerleden op om druk op de regering uit te oefenen om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en hun familie zo snel mogelijk alsnog te evacueren. De organisaties hebben hun hulp daarbij aangeboden en hopen dat Kamerleden de regering kunnen dwingen om die hulp ook te accepteren.
De briefschrijvers zijn de hulporganisaties Cordaid, Vluchtelingenwerk Nederland en Free Press Unlimited, oud-voorzitter van Defensievakbond AFMP Anne-Marie Snels en Jan Gras, een oud-officier van Justitie die zich inzet voor tolken die voor politiemissie EUPOL hebben gewerkt.
'Aantal te evacueren Afghanen overdreven'
"Het gaat bijvoorbeeld om Afghanen die voor een defensieorganisatie of de politie werkten, of die onze journalisten hebben geholpen of mensen die bij Nederlandse ngo's hebben gewerkt voor vrouwenrechten. Deze groepen lopen op dit moment allemaal gevaar", zegt Snels in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.
Volgens de hulporganisaties wordt de groep Afghanen die in aanmerking komt voor evacuatie stelselmatig overdreven. Er zijn weliswaar 26.000 mails binnengekomen, maar de te evacueren groep zou veel kleiner zijn. "Uit de inventarisatie die we met behulp van verschillende organisaties hebben gemaakt komen we uit op een aantal van enkele honderden oud-collega's en hun gezin, dat zijn hele andere cijfers", zegt Snels in de uitzending.
Over hoeveel mensen het dan in totaal gaat kan de oud-voorzitter niet zeggen, omdat het in veel gevallen niet duidelijk is om hoeveel familieleden het gaat.
In de brief schrijven de organisaties: "Te veel van onze mensen zijn achtergebleven. Mensen die evident gevaar lopen en een duidelijke link met Nederland hebben."