Koning Willem-Alexander sprak ruim 1,5 uur met slachtoffers toeslagenaffaire
Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een gesprek gehad met vijf gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire. Het gesprek op paleis Noordeinde begon om 14.00 uur en duurde ongeveer 1,5 uur. Het was voor het eerst dat de koning met slachtoffers van het overheidsfalen in gesprek ging.
De koning toonde zich volgens de gedupeerde ouders zeer betrokken:
Het gesprek ging over hun ervaringen, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na afloop in een persbericht weten. "En over wat hen is overkomen nadat zij in grote financiële problemen kwamen doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen of wanneer de kinderopvang onterecht werd stopgezet."
Over het verloop van het gesprek doet de RVD geen verdere mededelingen. De vijf uitgenodigde ouders hebben hun verhaal gedaan in de NPO-documentaire Alleen tegen de Staat. In september schreven zij de koning een brief met een verzoek om zijn hulp en om excuses. In de brief benadrukken zij dat hun problemen nog lang niet zijn opgelost.
De koning berichtte na afloop op Twitter over het gesprek:
Het kabinet werkt nog steeds aan een financiële compensatie voor ouders die door de Belastingdienst ten onrechte zijn bestempeld als fraudeur en vaak grote bedragen aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Er is 1,1 miljard euro uitgetrokken voor de afhandeling van de misstanden.
Uit naam van de koning
De gedupeerden zeggen dat brieven, dagvaardingen en dwangbevelen met de naam van de koning "op de voordeur" zijn geplakt. "Ook u bent in onze ogen verantwoordelijk voor het leed dat ons en onze kinderen is aangedaan", zo staat in hun brief.
In de Troonrede op Prinsjesdag ging koning Willem-Alexander ook in op de toeslagenaffaire. De koning zei: "In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. In beide gevallen geldt: fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen."
Begin februari dit jaar spraken premier Rutte, minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Van Huffelen al vijf uur lang in het Catshuis met een groep van de gedupeerde ouders.