Demonstranten in Sao Paulo willen dat Bolsonaro wordt afgezet
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse demonstranten eisen vertrek president Bolsonaro

Tienduizenden demonstranten in verschillende Braziliaanse steden hebben het vertrek van president Bolsonaro geëist. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering en willen dat er meer vaccins beschikbaar komen. Meer dan 600.000 mensen in Brazilië zijn gestorven aan de gevolgen van covid-19. De betogers willen ook dat de hoge inflatie en gasprijzen worden aangepakt.

De betogingen waren georganiseerd door oppositiepartijen en vakbonden. Over precies een jaar zijn er verkiezingen en Bolsonaro's populariteit heeft een dieptepunt bereikt. In een recente peiling eindigde hij 9 procentpunten achter zijn grote rivaal, oud-president Lula. Bolsonaro heeft de coronapandemie van het begin af aan gebagatelliseerd en betwijfelt openlijk het nut van vaccinaties.

Zo zagen de protesten eruit:

Brazilianen de straat op: 'Bolsonaro is tegen het democratisch process'

Desondanks blijft zijn aanhang Bolsonaro trouw. Vorige maand gingen zij met tienduizenden de straat op om hun steun voor de rechts-populistische president uit te spreken. Ze waren van plan het hooggerechtshof te omsingelen, maar dat lukte niet.

Het hof was een onderzoek begonnen naar mogelijke antidemocratische activiteiten en het verspreiden van valse informatie door medestanders van Bolsonaro. De president noemde dat "ongrondwettelijk" en een schending van de vrijheid van meningsuiting. Hij voorspelde ook dat er volgend jaar bij de verkiezingen fraude zal worden gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl