IJsland heeft toch geen Europese primeur met meerderheid vrouwen in parlement
Bij de parlementsverkiezingen in IJsland is toch geen meerderheid van vrouwen in het parlement gekozen. Eerder op de dag werd nog gevierd dat IJsland het eerste Europese land was waar vrouwen de meerderheid vormen, maar een hertelling in het westen van het land zette alsnog een streep door de primeur.
Na de verkiezingen van zaterdag leek het er vanmiddag nog op dat vrouwen 33 van de in totaal 63 zetels in het IJslandse parlement, de Althing, toegewezen zouden krijgen. Bij de vorige verkiezingen waren dat nog 24 zetels. Na de hertelling waren er 30 vrouwen in het parlement gekozen.
De coalitie, een combinatie van linkse en rechtse partijen, kreeg een meerderheid van 37 zetels. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de huidige regering, onder leiding van premier Katrín Jakobsdottir, door.
IJsland staat bekend als het land met de beste gendergelijkheid in de wereld. Al twaalf jaar lang staat het land bovenaan in het jaarlijkse rapport van het World Economic Forum. In IJsland geldt een vrouwenquotum voor bestuursfuncties binnen bedrijven, maar voor het parlement is daar geen wet voor. Wel hebben sommige partijen een minimumaantal van vrouwelijke kandidaten op hun kieslijst staan.
Rwanda wereldwijd koploper
Buiten Europa zijn er verschillende landen waar meer vrouwen dan mannen parlementszetels innemen. Rwanda was het eerste land ter wereld, in 2008, waar vrouwen een meerderheid vormden. Naast Rwanda (61,3 procent) hebben op dit moment ook Cuba (53,4 procent) en Nicaragua (50,6 procent) een kleine meerderheid van vrouwen in het parlement.
In Europa waren Zweden en Finland tot nu toe koploper qua aantal vrouwen in het parlement, met respectievelijk 47 en 46 procent.