Ajax wint ook ruim van Fortuna en vestigt record met machtig doelsaldo

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Ajax

Drie dagen na de 9-0 overwinning op Cambuur heeft Ajax opnieuw een eenvoudige zege geboekt in de eredivisie. De uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard eindigde in 5-0 voor de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Met weer vijf doelpunten erbij, zette Ajax een record neer. Nooit eerder had een club een doelsaldo van +26 (27 goals voor en 1 tegen) na zes eredivisieduels.

Bij het rustsignaal stond er al 3-0 voor Ajax op het scorebord in Sittard en dat was gezien het spelbeeld geen verrassing. De stand halverwege had zelfs nog veel hoger kunnen uitvallen.

"Het lijkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet", zei Ten Hag na de wedstrijd. "Ik heb wel één kritische noot en dat is dat het zeker vier kansen duurt voordat de eerste goal valt. Je wilt altijd beter, dat moet de instelling zijn. En dan ben ik niet tevreden over de eerste tien minuten."

Wereldtop

De trainer van de tegenstander, Sjors Ultee, was daarentegen lovend over de Amsterdammers. "Het kwaliteitsverschil is immens. Ajax is gewoon wereldtop", was Ultee duidelijk.

Bekijk in de videocarrousel de reactie van Erik ten Hag, Fortuna-trainer Sjors Ultee, Mohammed Kudus en Noussair Mazraoui.

Ajax stapelde kans op kans in de eerste helft. Na een goede redding van Fortuna-verdediger George Cox op de doellijn en een schot van Sébastien Haller in de handen van doelman Yanick van Osch, opende Steven Berghuis in de elfde minuut de score.

99ste doelpunt Tadic

De thuisploeg had niet veel in te brengen en moest toezien hoe Noussair Mazraoui met een geplaatst schot nog binnen het halfuur de voorsprong verdubbelde. Ook Dusan Tadic was trefzeker. Hij schoot raak uit de draai en maakte het 99ste eredivisiedoelpunt in zijn carrière.

Ajax-spelers vieren de 2-0 tegen Fortuna

Fortuna beet in de slotfase van de eerste helft steeds meer van zich af, maar verder dan een schot voorlangs van Samy Baghdadi kwamen de Limburgers niet. Ook na rust kreeg Baghdadi een mogelijkheid om te scoren. Zijn kopbal ging echter over het doel van Remko Pasveer.

Ten Hag voerde in de tweede helft wat wissels door. Onder anderen Mohammed Kudus en Nicolás Tagliafico kregen speeltijd en beiden hadden nog een aandeel in de ruime overwinning. Kudus liep zich vrij in de zestien en kon uit een voorzet van Tadic eenvoudig de 4-0 binnenschieten. Even later maakte Tagliafico de 5-0.