Rutte
NOS Nieuws

Rutte verwacht op korte termijn doorbraak in formatie, maar wil niet speculeren

VVD-leider Rutte verwacht dat er op korte termijn een doorbraak mogelijk is in de haperende kabinetsformatie, mogelijk zelfs komende week. In de NOS-uitzending over Prinsjesdag zei hij dat de formatie lang duurt, maar ook complex is. "Maar het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een missionair kabinet is."

Of het tot een minderheids- of meerderheidskabinet kan komen, wilde Rutte niet zeggen. "Ik ga niet speculeren over welke richting de doorbraak opgaat." Afgelopen weekend zaten VVD, D66 en CDA bij elkaar op een Hilversums landgoed, maar dat samenzijn leidde nog niet tot een doorbraak.

Rutte reageerde ook op de Ipsos-enquête van gisteren, waaruit bleek dat het vertrouwen in de politiek onder burgers fors gedaald is, en dat ook de demissionaire premier een onvoldoende krijgt.

"Ik begrijp die mensen heel goed", zei hij, "het is een stimulans voor mij om het beter te doen." Het "raakt zijn gevoel van verantwoordelijkheid", maar hij wil er verder niet al te lang bij stilstaan. "We moeten het oplossen."

Rutte over het dalende vertrouwen:

Rutte over dalend vertrouwen burgers: "Ik begrijp die mensen heel goed"

Volgens Rutte zijn de onderlinge verhoudingen tussen de partijleiders goed, ondanks berichten over het tegendeel. "De komende tijd moeten we laten zien dat we niet kibbelend over straat gaan."

Dat moet dan morgen en overmorgen al gaan blijken, als in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen zijn. Rutte had het plan om van tevoren met oppositiepartijen afspraken te maken over extra investeringen in de begroting voor volgend jaar, maar PvdA en GroenLinks zeiden gisteren al dat ze dat niet willen. Ze zullen zelf met voorstellen komen in het debat.

Geld is beschikbaar

Rutte zei dat hij daar respect voor had. "Laten we maar kijken hoe het loopt in het debat." Volgens hem zijn de meeste partijen het eigenlijk wel eens over bepaalde aanpassingen aan de begroting. Hij is bereid om 1 miljard euro, die eigenlijk bedoeld was voor het bedrijfsleven, daarvoor in te zetten.

Als grootste uitdagingen voor de komende jaren ziet Rutte het oplossen van de klimaat- en stikstofproblemen. Daar zijn volgens hem tientallen miljarden voor nodig. "Maar het bijzondere van deze tijd is: dat geld is beschikbaar." Daarom denkt hij dat de politiek ook daar afspraken over kan maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl