Hájek en Doekhi vieren de 0-2 van Vitesse tegen NS Mura

Vitesse zet goede Europese vorm voort en verslaat ook kampioen van Slovenië

Vitesse is ook in zijn vijfde Europese wedstrijd van dit seizoen ongeslagen gebleven. De Arnhemmers wonnen in Slovenië vrij eenvoudig hun eerste groepswedstrijd in de Conference League van NS Mura (0-2).

In dezelfde groep speelden Stade Rennais en Tottenham Hotspur gelijk (2-2).

Door zeges op het Ierse Dundalk en het Belgische Anderlecht mocht Vitesse zich donderdag voor het eerst in 1.379 dagen weer eens opmaken voor een duel in een Europees hoofdtoernooi. En het kon zich in de Sloveense kampioen geen betere tegenstander wensen.

Oussama Tannane

Een jaar eerder verloor Mura al ruim (1-5) van PSV in de kwalificaties voor de Europa League en ook Vitesse toonde zich de betere ploeg in Maribor, maar het duurde wel even voordat het overwicht werd omgezet in een comfortabele voorsprong.

Vitesse-trainer Thomas Letsch gaf Oussama Tannane en Riechedly Bazoer, zondag in de eredivisie nog bankzitters tegen RKC Waalwijk (1-2), weer een basisplaats. Zij kregen, net als menig Vitesse-speler in het begin, allebei een goede kans om de score te openen. Vitesse begon fel en was een aantal keer gevaarlijk, maar het gaf ook een goede kans weg aan Jan Gorenc, die overkopte.

Het was uiteindelijk Sondre Tronstad die na een half uur raakschoot voor Vitesse. Hij schoot eerst met rechts tegen een tegenstander aan, om vervolgens met links de bal langs doelman Matko Obradovic te prikken.

Doekhi

Er kwamen kansen op een tweede treffer - schoten van Tannane misten maar net het doel of raakten de lat - maar het was wachten tot de 69ste minuut alvorens Vitesse zeker was van de zege. Het was aanvoerder Danilho Doekhi, zaterdag ook al trefzeker tegen RKC Waalwijk, die bij een hoekschop zijn directe tegenstander aftroefde en prima binnen kopte: 0-2.

Meegereisde supporters vieren de 0-1 van Sondre Tronstad

Dat het daarbij bleef, is wellicht het enige minpuntje aan de avond. Dat oordeelde ook Letsch na afloop. "We begonnen heel goed. We hadden veel kansen, ik geloof dat we over de hele wedstrijd gezien wel 26 keer op doel geschoten hebben. We hadden meer kunnen scoren, ja, maar al met al een goede wedstrijd van ons."

Letsch was aanvankelijk verbaasd over de treffer van Tronstad. "Dat viel mij wel op: ik wist niet dat hij een linkervoet hád. Maar ik ben blij voor hem." Tronstad was minder verbaasd. "Ik heb vaker met links gescoord. Maar dit is wel de belangrijkste."

Waarop Letsch met een stalen gezicht eraan toevoegt: "Ik maakte een grapje. Hij scoort op trainingen vaak met links."

Goal Sondre Tronstad

In het andere duel in Groep G hielden Stade Rennais en Tottenham Hotspur elkaar in evenwicht: 2-2. Al na 23 minuten hadden de Fransen twee keer gescoord; Loic Bade werkte de bal in eigen doel en even later maakte Flavien Tait gelijk. In de 72ste minuut zette Gäetan Laborde de Fransen op voorsprong, maar niet veel later maakte Pierre-Emile Højbjerg er 2-2 van.