Rechter Curaçao: verbod op homohuwelijk mag niet
Het verbod op het homohuwelijk op Curaçao is juridisch niet in de haak. Dat heeft de rechter op het eiland besloten. Zolang er voor koppels van hetzelfde geslacht geen gelijkwaardig alternatief is zoals een geregistreerd partnerschap, komt het weigeren van het homohuwelijk neer op discriminatie. De zaak was namens twee vrouwen aangespannen door een mensenrechtenstichting op Curaçao, de Human Rights Caribbean Foundation.
De rechter woog onder meer mee dat homostellen nu niet dezelfde financiële mogelijkheden hebben als heteroparen. Zij kunnen samen bijvoorbeeld geen zaken zoals pensioenrecht en erfrecht regelen. De Curaçaose staat voerde in de rechtbank aan dat homostellen dat kunnen regelen op basis van een samenlevingscontract of een testament, maar de rechter oordeelde dat dat niet gelijkwaardig is.
Ook hield de Curaçaose staat vol dat homokoppels kunnen uitwijken naar buureiland Bonaire, waar het homohuwelijk wel geregeld is. Maar ook daarin ging de rechtbank niet mee. De huidige situatie is in strijd met de Staatsregeling (de grondwet van Curaçao), concludeerden de rechters.
Onderwerp van debat
Het homohuwelijk is op Curaçao al langere tijd een controversieel onderwerp. In 2018 werd een wetsvoorstel gemaakt om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht, maar het voorstel kwam nog niet verder dan het parlement. Bij de verkiezingen in maart was het opnieuw een thema, al nam geen van de partijen in het parlement het punt op in hun verkiezingsprogramma. NOS-correspondent Dick Drayer: "Het voorstel ligt nog in de la van het parlement en wordt bewust niet behandeld."
In Aruba deed de rechter ook een dergelijke uitspraak, maar dat leidde niet tot verandering. Ook voor Curaçao is het maar de vraag of dit zal gebeuren; ambtenaren mogen homostellen met de uitspraak formeel niet weigeren, maar in de praktijk is de kans groot dat dit wel zal gebeuren. "Ik verwacht niet dat er veel zal veranderen", zegt Drayer.