Drones vaker ingezet: 'Veiliger en efficiënter, maar mogelijk ook meer overlast'
Ze zijn niet meer uit het luchtruim weg te denken en het worden er steeds meer: onbemande luchtvaartuigen, ook wel drones genoemd. Ooit ontwikkeld voor militaire doeleinden, maar inmiddels worden ze op allerlei manieren ingezet.
Particulieren vliegen en filmen ermee als hobby, maar ook hulpdiensten, overheidsinstanties en bedrijven gebruiken ze steeds vaker. Soms om te testen, zoals vandaag op de Veluwe waar men een drone uitprobeerde die bosbranden kan opsporen, maar ook om in te zetten bij opsporingen en inspecties.
1600 vluchten
"Rijkswaterstaat heeft vorig jaar zo'n 1600 vluchten gemaakt voor inspecties aan bijvoorbeeld bruggen en wegen. Maar ook de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit heeft dronepiloten in dienst die onder meer worden ingezet om illegale visserij op te kunnen sporen", zegt Stephan van Vuren van Dutch Drone Delta, een collectief van overheidsinstanties en grote bedrijven dat onderzoekt op welke manieren zij drones kunnen inzetten.
Vandaag werd op de Veluwe deze drone getest die bosbranden kan opsporen:
Volgens Van Vuren kunnen de hulpdiensten bijna niet meer zonder. "Drones doen het werk veiliger, sneller en efficiënter. Zo kan de brandweer veilig een brand van bovenaf bekijken en zien waar moet worden geblust. In de toekomst is er wellicht een drone die kan helpen met blussen."
Ook de politie zet groot in op het gebruik van drones. "De politie heeft zo'n 120 dronepiloten die ze door het hele land inzetten bij opsporingen en onderzoeken. En ze willen er nog veel meer opleiden."
Toename
Drones bestaan al een tijdje, maar pas de laatste jaren lijken ze echt omarmd te worden door de grotere instanties. Dat komt volgens Van Vuren door een combinatie van factoren. "De technieken worden steeds beter en ook de regelgeving is soepeler geworden. Daarnaast kan het even duren voordat een nieuw iets zoals een drone in een bestaande werkwijze te implementeren is. Dat kost nou eenmaal tijd."
Met name in de binnensteden kan er overlast ontstaan. Ook kan het gevaarlijk zijn om boven bewoonde gebieden te vliegen.
Toch zijn er niet alleen voordelen aan het gebruik van drones. "Met name in de binnensteden kan er overlast ontstaan", aldus Van Vuren. "De gemeente Amsterdam onderzoekt hoeveel geluidsoverlast er kan ontstaan. Maar ook kan het gevaarlijk zijn om boven bewoonde gebieden te vliegen."
Hoewel het aantal crashes met professionele drones minimaal is, zegt hij. "In de toekomst komt er ook een luchtverkeersleiding voor drones die het verkeer in goede banen kan leiden. Daarmee kan je op grotere schaal drones inzetten."
Taxidrones
Want dat gaat in de toekomst zeker gebeuren, zegt Van Vuren: "Het aantal drones zal alleen maar toenemen. Voor kleine afstanden zoals het inspecteren van een brug, maar over een paar jaar zal je zien dat drones over grotere afstanden pakketten bezorgen of zelfs mensen. Binnen tien jaar stappen we in een taxidrone, dat weet ik zeker."