De automatische drone van de brandweer Twente
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Brandweer gaat oefenterrein bewaken met automatische drone

De brandweer in Twente gaat zijn oefenterrein in Enschede bewaken met een automatische drone. Die komt uit zichzelf in actie en stuurt beelden naar de meldkamer van een beveiligingsbedrijf.

Op het brandweerterrein bij Twente Airport hangen camera's die de drone waarschuwen bij verdachte bewegingen op het terrein, zoals mogelijke inbraken. Het apparaat komt dan automatisch uit een soort doos gevlogen om poolshoogte te nemen.

De brandweer test al langer met deze drone, maar door veranderde Europese regelgeving mag hij nu breder ingezet worden. De bedoeling is dat er over een half jaar ook een automatische drone vliegt vanaf de brandweerkazerne in Glanerbrug. De nieuw te bouwen kazerne in Almelo krijgt ook een droneplatform.

"Na twee jaar testen zijn we nu toe aan het werkelijk inzetten van onze drone in de praktijk. De drone wordt onze ogen en neus in de lucht", zegt brandweercommandant Stephan Wevers tegen RTV Oost.

Uiteindelijk is het de droom om een landelijk netwerk te hebben van drones die automatisch naar meldingen vliegen. De eerste momenten na een incident of verdachte situatie zijn volgens de brandweer cruciaal. Automatische drones komen zelfstandig in actie, zijn snel ter plaatse en kunnen de meldkamer van essentiële informatie voorzien, zoals de exacte locatie van een brandhaard of de aanwezigheid van giftige stoffen.

Zover is het nog niet, maar volgens Wevers is er wel weer een stap gezet. "Een belangrijke ontwikkeling om de inwoners van Twente binnenkort nog beter te kunnen bedienen. Niet alleen brandweer, maar ook politie, ambulance en andere hulp- en veiligheidsdiensten kunnen straks gebruik maken van deze innovatieve technologie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl