Jetze Plat met zijn gouden medaille

Nederland vijfde in medailleklassement, sinds 1988 niet meer zo succesvol

Alle wedstrijden zijn geweest en de laatste paralympiërs zijn hun spullen aan het pakken. Tokio maakt zich op voor de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen.

Met 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen medailles mag Nederland spreken van een van de meest succesvolle Spelen ooit. Nederland eindigde met een totaal aantal van 59 medailles op de vijfde plek in het medailleklassement en was sinds 1988 (toen 31 keer goud) niet meer zo succesvol.

Overtroffen

Vergeleken met de vorige Spelen in Rio de Janeiro (toen 17 keer goud) heeft Nederland het uitstekend gedaan. Sterker nog, de paralympische ploeg kreeg dat voor elkaar met een aanzienlijk kleinere ploeg dan vijf jaar geleden.

In totaal deden er 73 atleten mee in Tokio, tegenover 126 in Rio de Janeiro. Het verschil met het totaal aantal medailles? Slechts drie. Het aantal gouden medailles werd zoals gezegd overtroffen.

Medaillespiegel Paralympische Spelen (Einde)

Chef de mission Esther Vergeer blikt dan ook meer dan tevreden terug op de prestaties van de paralympische ploeg. "Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel trots ben", glunderde Vergeer. "Niet alleen met de medailles, maar ook met de kwaliteit die is geleverd."

Handbiker Jetze Plat en zwemmer Rogier Dorsman waren met drie gouden medailles de meest succesvolle sporters van Nederland in Tokio. Plat droeg bij de openingsceremonie al de vlag, samen met atlete Fleur Jong. Dorsman doet dat bij de sluitingsceremonie.

Hegemonie

Nederland was heer en meester bij het wielrennen op de weg. Door alle verschillende klassen waren er bij het wegwielrennen 34 medaillewedstrijden te rijden. Nederland haalde in 10 medaillewedstrijden een totaal van 12 medailles: zeven keer goud, twee keer zilver en drie bronzen medailles.

Plat was met drie gouden medailles de absolute koning, de vier jaar jongere Mitch Valize volgt in de voetsporen van zijn landgenoot en won twee gouden medailles op de weg. Hij werd paralympisch kampioen op de tijdrit en bij de wegwedstrijd.