NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 3/9: Raceweekend Zandvoort begint • Mbo-jaar officieel geopend

Goedemorgen! Het Formule 1-weekend begint met de eerste en tweede vrije training voor de coureurs in Zandvoort en het mbo-jaar gaat van start.

Eerst het weer: in het binnenland is er lokaal eerst mist. Verder zijn er zonnige perioden, maar in noorden wel vaak wolken. Het blijft droog en vanmiddag is het 18 tot 24 graden bij weinig wind uit het noordoosten. Het weekend verloopt vrij zonnig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Formule 1-weekend in Zandvoort gaat van start. Op het programma staan vandaag de eerste en tweede vrije training. Om tot de start te komen moesten er flink wat hobbels genomen worden.
  • Het RIVM komt met nieuwe cijfers over de CO2-uitstoot. Daaruit moet blijken of het is gelukt om het Urgenda-doel van een kwart minder uitstoot is gehaald.
  • Het mbo-jaar gaat van start. Koningin Máxima is aanwezig bij de opening bij een mbo-school in Houten.
  • Ook begint om 09.00 uur de laatste voorbereidende zitting in de zaak van de dood van de Nicky Verstappen. Het is de eerste zitting zonder de in juli vermoorde Peter R. de Vries, die altijd bij de nabestaanden was als vertrouwenspersoon.
Peter R. de Vries met de moeder van Nicky Verstappen, in november vorig jaar

Wat heb je gemist?

Meer jongvolwassenen kampten in de eerste helft van dit jaar met psychische problemen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een op de vier mensen tussen de 18 en 25 jaar was in die periode psychisch ongezond. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2020.

Iemand wordt volgens het CBS aangemerkt als psychisch ongezond als diegene zich bijvoorbeeld vaak somber voelt, zenuwachtig is en veel stress ervaart. Volgens de laatste cijfers kampen jongvolwassenen vaker met zulke klachten dan andere leeftijdsgroepen. Of de coronacrisis de oorzaak is van de stijging in de mentale gezondheidsklachten onder mensen, kan het CBS niet vaststellen.

Ander nieuws uit de nacht:

Paralympische Spelen

De dag in Tokio is voor de Nederlandse paralympiërs voortvarend begonnen, met goud voor het rolstoeltennisduo Tom Egberink en Maikel Scheffers. Tennisser Niels Vink en wielrenner Daniel Abraham Gebru haalden brons.

En er zit meer in het vat: vanaf 10.00 uur zijn de finales bij het zwemmen, met flink wat Nederlandse inbreng. Bij het rolstoeltennis komt er sowieso een Nederlandse medaille aan voor Diede de Groot, die in het vrouwenenkelspel de finale speelt tegen de Japanse Yui Kamiji. Aniek de Groot speelt om het brons tegen Jordanne Whiley uit Groot-Brittannië.

Meer over de paralympische dag lees je in onze Wekdienst Tokio.

En dan nog even dit:

Het Formule 1-weekend is niet alleen spannend voor de coureurs en voor de fans, maar ook voor iedereen die bij de logistiek is betrokken. De NS zet alles op alles om zo veel mogelijk fans per spoor in Zandvoort te krijgen en ook bij andere bedrijven is het alle hens aan dek. Want hoe krijg je 70.000 mensen op een plek die bekendstaat als onbereikbaar? Je ziet het in de video:

Operatie Formule 1: dit is er voor nodig om Zandvoort bereikbaar te maken

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl