'Vleesbedrijf achter listeria-uitbraak rekte houdbaarheidsdata op, NVWA bleef in gebreke'
Vleeswarenbedrijf Offerman uit Aalsmeer, dat in 2019 in het nieuws kwam door een dodelijke listeriabesmetting, heeft jarenlang de houdbaarheidsdatum van producten opgerekt. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van bij voedselwaakhond NVWA opgevraagde documenten. Door het oprekken van de houdbaarheidsdatum kreeg de listeriabacterie veel meer tijd om zich tot riskante proporties te vermenigvuldigen.
De uitbraak van de listeriabacterie leidde twee jaar geleden tot grootschalige terugroepacties. Zes mensen kwamen om het leven na het eten van besmet vlees, twee vrouwen kregen een miskraam.
Drie waarschuwingen
Volgens RTL Nieuws gaf Offerman vleeswaren als paté en boterhamworst een te lange houdbaarheidsdatum mee. De NVWA was daarvan op de hoogte, maar heeft volgens RTL Nieuws nagelaten om door te pakken.
Bij controles in 2016 en 2017 had de waakhond de listeriabacterie aangetroffen en daarvoor tot drie keer toe waarschuwingen gegeven. Maar de aangetroffen hoeveelheid listeria lag volgens de NVWA onder de wettelijke Europese norm. Daarom werd het risico laag ingeschat, staat in een reactie op de website van de voedselwaakhond.
NVWA: andere prioriteiten
Verdere inspecties bleven uit, onder meer omdat de NVWA voorrang gaf aan andere lopende zaken, meldt de voedselmonitor ook. De NVWA had op dat moment onder meer zijn handen vol aan de fipronilcrisis, licht een woordvoerder telefonisch toe. Het agentschap kan niet bevestigen of de vleesverwerker de houdbaarheidsdatum in sommige gevallen tien dagen heeft opgerekt, zoals RTL meldt.
"We hebben een administratieve tekortkoming gezien op de houdbaarheidsdatum", zegt de woordvoerder. "Daar hebben we het bedrijf op aangesproken en een waarschuwing voor gegeven."
Vestiging gesloten
De betreffende vestiging van de vleesverwerker in Aalsmeer ging in 2020 voorgoed dicht. Offerman is in 2017 overgegaan in Ter Beke. Het bedrijf kon volgens RTL Nieuws geen reactie geven op het artikel, omdat de zaak aan de bestuursrechter is voorgelegd.
Het is volgens de NVWA niet een op een vast te stellen of het oprekken van de houdbaarheidsdatum tot doden heeft geleid. Zo waren bijvoorbeeld ook de schoonmaakprocedures bij het vleesbedrijf niet op orde.
De waakhond benadrukt dat honderd procent voedselveiligheid niet te garanderen valt. "De productie van levensmiddelen is over het algemeen niet steriel, en daarom is er altijd kans op een besmetting, ondanks inspanningen van bedrijven om dit te voorkomen en ondanks inzet van de toezichthouder die hierop toeziet."