Twee balkons ingestort bij appartementencomplex in Oudenbosch, woningen ontruimd
Aan het Luitenant Looymanshof in Oudenbosch zijn afgelopen nacht twee balkons van een appartementencomplex naar beneden gestort. Daarbij is niemand gewond geraakt,
"Gelukkig maar, want je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als zoiets overdag gebeurt", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen Omroep Brabant. Wil Mathijsen woont onder de twee appartementen waarvan de balkons instortten. "Normaal zit ik hier altijd met een vriendin", zegt ze. "Dit had heel anders kunnen aflopen."
Uit voorzorg zijn 32 appartementen ontruimd, verdeeld over drie verschillende complexen. De bewoners worden tijdelijk opgevangen in een sporthal, meldt de gemeente Halderberge. Burgemeester Roks van de gemeente heeft laten weten dat de bewoners in ieder geval vandaag niet terug naar huis kunnen. Ook de nacht zullen ze elders moeten doorbrengen.
De gemeente had een keuringsrapport geëist van de eigenaar van het gebouw, om te zien of de bewoners veilig terug zouden kunnen naar hun woningen. Omdat het niet lukt om dat rapport op tijd af te krijgen, blijft het pand vandaag afgesloten.
Harde knal
Het getroffen complex telt elf appartementen. Een van de bewoners schrok rond 05.00 uur wakker van een harde knal. "We dachten eerst dat er een gasfles was ontploft. Maar toen kregen we via de groepsapp van de buurt mee dat het ging om neergestorte balkons."
Het onderzoek naar de constructie van de gebouwen is de verantwoordelijkheid van de eigenaar, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dat moet snel gebeuren, want wij willen honderd procent zeker zijn dat de mensen veilig zijn."
Klachten
De bewoners zijn geschrokken, maar niet verrast, schrijft Omroep Brabant. Ze zouden jaren geleden al hebben geklaagd over de balkons. "Ik woon hier vier jaar. Toen ik hier net woonde, zei ik tegen de beheerder dat mijn balkon scheurtjes had en een beetje scheef hing. Daar is toen niets mee gedaan", zegt Shiva Kerdel.
Zijn balkon kwam vannacht naar beneden. "Bij ieder piepje en kraakje dat ik nu hoor gaat mijn hart tekeer. Wat kan er nog meer instorten hier?"
Ook de burgemeester is geschrokken. "Je verwacht niet dat zoiets zomaar kan gebeuren, maar ik ben ook dankbaar dat er niemand gewond is geraakt. Dit had zomaar heel anders af kunnen lopen, dat beseffen we goed."
Andere panden onder de loep
Het is nog te vroeg om te spreken over de verantwoordelijkheid voor het ongeval, vindt de burgemeester. Al geven bewoners aan dat ze meermalen aan de bel hebben getrokken dat er scheuren te zien waren in hun muren en balkons. "Dat er scheuren zijn is natuurlijk een zeer ernstige zaak", zegt de burgemeester. "Daar gaan we ook bespreken met de eigenaar van het complex."
Het instorten van deze balkons is aanleiding om ook andere gebouwen die in dezelfde periode zijn gebouwd, eens goed onder de loep te nemen. "We gaan kijken of er meer panden zijn die op deze manier zijn gebouwd, zodat zoiets nooit meer gebeurt."
De eigenaar van het complex heeft nog niet gereageerd.