Amerikanen definitief weg uit Afghanistan, wat nu?
Na twintig jaar van militaire aanwezigheid vertrokken maandag de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan, een dag eerder dan aangekondigd. Ze laten een land achter dat bijna volledig in handen van de Taliban is.
Vanavond houdt de Amerikaanse president Joe Biden een toespraak waarin hij onder andere zal uitleggen waarom langer blijven volgens hem geen optie was. In Europa buigen de ministers die asiel in hun portefeuille hebben zich over de vraag wat er moet gebeuren met Afghaanse vluchtelingen die hier asiel aanvragen.
Er zijn meer vragen waar na het Amerikaanse vertrek antwoord op gevonden moet worden. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de buitenlanders die nog in Afghanistan zitten? En wat zegt de wijze van het vertrek over de Europese afhankelijkheid van de VS?
We praten erover in de studio met Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel.
Gesprek tegenpolen moet formatie in beweging krijgen
Na 5,5 maanden formatie lijkt er nog weinig zicht te zijn op een nieuw kabinet. VVD en CDA willen niet met het linkse blok van GroenLinks en PvdA in zee, omdat dat de coalitie te instabiel zou maken. En D66 ziet niks in samenwerking met ChristenUnie vanwege de uiteenlopende standpunten op medisch-ethisch gebied.
Vandaag komen de tegenpolen in drie gesprekken langs bij informateur Mariëtte Hamer. Gaat dit de doorslag geven? We bespreken het met politiek verslaggever Arjan Noorlander.
Minister van Nieuwenhuizen krijgt baan in lobbysector
Cora van Nieuwenhuizen stapt op als minister van Infrastructuur en Waterstaat om lobbyist in de energiesector te worden. "Ik houd me aan de regels zoals wij die in dit land hebben vastgesteld", zegt ze tegen Nieuwsuur. We praten erover met Arjan Noorlander.