Caloh Wagoh-zaak: 'Niets leek het moordplan te kunnen stoppen'
Een groep die "brute en meedogenloze moorden" pleegde, midden op straat, soms op klaarlichte dag, waarbij onschuldige slachtoffers op de koop toe werden genomen.
Zo typeerde de officier van justitie vandaag de verdachten in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Vandaag ging in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam de zaak tegen 21 verdachten inhoudelijk van start.
Het Openbaar Ministerie begon met een videopresentatie van de zaak, die is uitgegroeid tot een van de grootste liquidatieonderzoeken ooit. In iets meer dan een half jaar tijd zou de president van Caloh Wagoh een groot aantal moordopdrachten hebben aangenomen. "Het ogenschijnlijke gemak, de luchtigheid en koelbloedigheid waarmee over leven en dood lijkt te worden beslist, is ontluisterend", zei het OM. "Niets leek het moordplan te kunnen stoppen."
Vijf slachtoffers werden met automatische wapens opgewacht en doodgeschoten. Elf anderen ontsprongen de dans om uiteenlopende redenen. "Laatst, wou hem lokken, maar ging mis", zou een van de verdachten hebben geschreven over een doelwit. "Hij kwam met gepantserde wagen en nog aanhang met andere auto's." Daarna zag de schutter de liquidatie niet meer zitten.
Ik ben geen moordenaar, klaar.
De meeste verdachten wilden vanochtend nog niet ingaan op de beschuldigingen of ze ontkenden met moorden te maken te hebben. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor de 73-jarige Greg R., een oudgediende binnen het criminele milieu die bij Caloh Wagoh als een soort raadgever zou hebben gefungeerd.
"Ik werd vanwege mijn leeftijd en ervaring met respect behandeld binnen de motorclub", zei hij. "Maar ik weet niets van liquidaties. Ik heb daar met de kroongetuige nooit over gesproken. Ik ben geen moordenaar, klaar."
De kroongetuige in dit proces is een voormalig lid van Caloh Wagoh, dat in ruil voor medewerking met justitie strafvermindering krijgt. Hij leidde de politie naar verschillende verdachten. Volgens de advocaat van Greg R. heeft de recherche de kroongetuige "gestuurd" in zijn verklaringen.
Door het grote aantal verdachten en advocaten zat de rechtszaal vandaag overvol. Niet alle betrokkenen pasten in de zaal, tot ergernis van sommige raadslieden. Maar een grotere ruimte is er niet, zei de rechtbankvoorzitter. "Het is vechten om zittingszalen."
Er lopen momenteel meerdere processen waarvoor extra beveiliging nodig is. Ook rond de zaak van vandaag gelden zware veiligheidsmaatregelen. Zo mogen de officieren van justitie niet gefilmd of getekend worden. De kroongetuige zit in een aparte ruimte en zijn stem wordt vervormd.
Voor de behandeling van de zaak zijn 64 zittingsdagen gereserveerd. De komende weken wordt de kroongetuige verhoord.