Mohammad Asif Rahimi

'Geef álle Afghanen die Nederland hebben geholpen snel asiel'

Nederland moet niet alleen de tolken die in Afghanistan voor het leger werkten snel terughalen, maar ál het ondersteunende personeel. Dat vindt de Afghaanse ambassadeur in Nederland, Mohammad Asif Rahimi. "Als zij en hun familieleden in gevaar zijn, moeten zij ook die mogelijkheid krijgen", zegt hij in een interview met Nieuwsuur.

In de jaren dat Nederland militair actief was in Afghanistan, huurde het leger 273 Afghanen in als tolken. Die lopen nu gevaar door de oprukkende Taliban. Ze mogen daarom naar Nederland komen zonder aan veel eisen te hoeven voldoen. Ruim honderd tolken en hun families zijn inmiddels hier.

Identificatie lastig

De enige voorwaarde voor asiel is dat iemand daadwerkelijk geïdentificeerd kan worden als tolk. Dat blijkt al moeilijk genoeg. Veel aanvragers hebben bijvoorbeeld geen document, zoals een ID-kaart, die kan aantonen wie ze zijn.

Voor Afghanen die voor Nederland werkten maar in een andere functie dan tolk, geldt de versoepelde procedure niet. Onterecht, vindt Rahimi. "Vertalers, chauffeurs, kantoorpersoneel, iedereen die op militaire bases of op andere plekken voor de Nederlanders werkten, ze maakten allemaal deel uit van de Nederlandse missie. Als ze in gevaar zijn en ze hebben de juiste informatie, moeten ze de mogelijkheid krijgen naar Nederland te komen."

Het kabinet wil de regeling niet verbreden omdat dat tot een "niet-beheersbare toename" van het aantal asielaanvragen zou leiden.

De Taliban denken dat ze dicht bij de overwinning zijn, maar dat is niet waar.

Mohammad Asif Rahimi, ambassadeur Afghanistan

Voor Afghanen die voor het Westen werkten wordt de situatie in het land steeds penibeler. De Taliban zien hen als verraders. De terreurbeweging verovert steeds meer gebieden; gisteren de derde grootste stad van het land, Herat, en vannacht de tweede stad, Kandahar.

Voordat Rahimi ambassadeur was, was hij jarenlang minister van Landbouw van Afghanistan en gouverneur van Herat. "Het is een heel diverse stad met meer dan een miljoen inwoners. Bijna alle etnische groepen van Afghanistan wonen er. Mensen zijn er bang, ze maken zich zorgen. Ze hebben geen plek om naartoe te ontsnappen, ze vrezen dat ze geen toekomst hebben onder Talibanheerschappij."

Zeker overheidsmedewerkers, minderheden en vrouwen hebben reden de Taliban te vrezen, zegt Rahimi. "We weten wat de Taliban heeft betekend voor Afghanistan. Ze sloten de scholen voor meisjes. Ze mochten geen eten halen en niet het huis uit zonder man. Etnische zuiveringen zouden weer kunnen gebeuren als de Taliban het land overneemt."

'Terugtrekking leger is strategisch'

De snelle opmars van de terreurbeweging wijt hij vooral aan de snelle terugtrekking van Westerse troepen. De Verenigde Staten hadden bij het vredesakkoord met de Taliban vorig jaar hardere voorwaarden moeten stellen, vindt hij. "Het terugtrekken had gelinkt moeten worden aan vrede. Want de Taliban wachtte twintig jaar lang het moment af dat de internationale legers zich zouden terugtrekken."

Toch is het nog geen einde verhaal voor Afghanistan, meent Rahimi. "Het Afghaanse leger trekt zich terug uit steden om schade en doden in dichtbevolkte plekken te voorkomen. De legers zijn nu in hun bases, ze zijn niet verdwenen en kunnen snel terugslaan als ze logistieke hulp en luchtsteun krijgen van NAVO-landen."

"De Taliban denken dat ze dicht bij de overwinning zijn, maar dat is niet waar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl