Hakim Ziyech viert zijn doelpunt tegen Tottenham
NOS Voetbal

Ziyech kan weer lachen bij Chelsea en gaat vanavond voor Europese Super Cup

Chelsea-speler Hakim Ziyech kan vanavond in de wedstrijd om de Europese Super Cup tegen Villarreal rekenen op een basisplaats. De aanvallende middenvelder is bezig aan een ijzersterke voorbereiding. Hij oogt topfit en wil revanche voor afgelopen seizoen. "Ik voel me geweldig, ik voel me scherp."

Na de oefenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur van vorige week verscheen er een grote grijns op het gezicht toen de interviewer hem vroeg of hij het publiek zijn naam heeft horen scanderen. "Dat was fijn. Het was een mooie avond, ik heb vanaf het begin genoten. Ik denk dat ik dit ook wel heb laten zien", zei de 28-jarige Ziyech.

Op Stamford Bridge had de creatieve middenvelder zojuist de show gestolen. Hij maakte niet alleen twee doelpunten, maar strooide met vernuftige passes en had de bal als vanouds aan een touwtje. Het was de Ziyech die we kennen van zijn tijd bij Ajax. Dominant, gedurfd én met een hoog rendement.

Hoe anders was dat op 29 mei van dit jaar. Chelsea won zeer verrassend de Champions League-finale van Manchester City. Ziyech kon in zijn eerste seizoen de meest prestigieuze clubprijs van de wereld in de lucht houden en na afloop zeggen dat hij hiervan als klein jongetje gedroomd had.

Dat klinkt prachtig allemaal, maar toch moet dit niet zo gevoeld hebben voor een rasvoetballer als Ziyech. Hij speelde namelijk welgeteld nul minuten in de finale.

Hakim Ziyech houdt de Champions League omhoog

Het was een slot van een wisselvallig seizoen voor Ziyech, waarin hij schipperde tussen bank en basis. Hij speelde minder dan een kwart van de minuten die hij had kunnen spelen.

De Marokkaans international werd in de zomer van vorig jaar met veel bombarie gepresenteerd bij de club uit Londen. Na een zeer succesvolle periode bij Ajax tekende hij voor veertig miljoen euro een contract bij Chelsea.

Ziyech 2020/21

Competitie Duels Basis Minuten Goals Assists
Premier League 23 15 1179 2 3
Champions League 10 3 344 2 0
FA Cup 6 5 379 2 1

Ziyech kende een valse start bij Chelsea, omdat hij in de voorbereiding gelijk een knieblessure opliep. Daardoor maakte hij pas op 17 oktober zijn officiële debuut, tegen Southampton.

Onder Lampard kon Ziyech in de eerste wedstrijden rekenen op een basisplaats, maar toen de resultaten tegenvielen moest hij steeds vaker op de bank plaatsnemen. Ook toen Thomas Tuchel in januari de ontslagen Lampard opvolgde, veranderde de situatie van Ziyech niet. Sterker nog: die verslechterde alleen maar onder de Duitse trainer.

Hakim Ziyech en Thomas Tüchel

Tüchel gaf al gauw de voorkeur aan Kai Havertz, Christian Pulisic en Mason Mount en liet Ziyech voornamelijk op de bank beginnen. Desondanks legde Tüchel eerder dit jaar de schuld niet bij Ziyech.

"Het ligt aan mij en niet aan hem", zei de Duitse trainer. "Het zijn keuzes voor andere spelers die betekenen dat Hakim moet lijden. Ik kan het absoluut begrijpen en ik ben het ermee eens dat het mijn verantwoordelijkheid en mijn schuld is dat hij zijn potentie niet kan laten zien."

Maar het lijden lijkt dus voorbij voor Ziyech, die in de voorbereiding liet zien het toveren niet verleerd te zijn. Vanavond om 21.00 uur hoopt hij de goede voorbereiding een vervolg te geven in de strijd om de Europese Super Cup tegen Villarreal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl