Chelsea viert het winnen van de Champions League 2021
NOS Voetbal

Tactisch sterk Chelsea wint Champions League en laat City in tranen achter

Chelsea is de winnaar van de Champions League in het seizoen 2020/2021. In een energieke finale strafte de Londense club een blunder in de defensie van Manchester City voor rust vakkundig af; het bleek de beslissing in de derde volledige Engelse finale van het miljoenenbal (0-1).

Ruim 14.000 toeschouwers in het Estádio do Dragão in Porto zagen hoe City-doelman Ederson in de achtste minuut aan de basis stond van de eerste kans van de wedstrijd. Met een strakke lange voorzet bereikte hij Raheem Sterling, die daar zo van schrok dat hij even niet wist wat hij ermee moest doen. Die twijfel was voldoende voor Chelsea-back James om in te grijpen.

Werner

Aan de andere kant kreeg Timo Werner niet veel later een vrije schietkans, maar zijn schoen toucheerde slechts het leder. Beide teams in de derde volledig Engelse finale waren wakker.

City bleef moeite hebben met Werner, want vier minuten later kreeg hij al zijn tweede grote kans. Dit keer raakte hij de bal wel, maar niet hard genoeg om Ederson te passeren. De ploeg van Josep Guardiola beet op zijn beurt slechts af en toe van zich af, waarbij telkens een been van een Chelsea-verdediger een écht gevaarlijke kans voorkwam.

Zo blokte Antonio Rüdiger een inzet van Phil Foden na een klein half uur.

Kai Havertz viert zijn 1-0 voor Chelsea in de finale van de Champions League

In de 39ste minuut kon verdediger Thiago Silva niet verder. Het leek een klap voor Chelsea, maar nog voor rust openden de Londenaren de score. Kai Havertz dook in de 42ste minuut in een gapend gat, plots achtergelaten door de centrale verdedigers van City, en kreeg de bal panklaar aangereikt door Mason Mount. Hij passeerde de uitgekomen Ederson en schoof de bal kalm in het lege doel: 0-1.

Zijn eerste treffer ooit in de Champions League.

Drama De Bruyne

De finale duurde voor sterspeler Kevin De Bruyne slechts een klein uur. Na een hard duel met Rüdiger, waarbij de hoofden elkaar raakten, kon de Belg niet verder. City kreeg daarop wel kansen, onder meer na zeventig minuten spelen, maar de Chelsea-defensie bleef vlijmscherp en pareerde de meeste inzetten vakkundig.

Tranen bij De Bruyne na wissel

Chelsea was dicht bij de 0-2 nadat Havertz via een snelle counter invaller Christian Pulisic had bereikt, maar hij schoot naast het doel van Ederson. Zo mocht City blijven hopen op de tweede Europese beker in de clubgeschiedenis (de eerste dateert van 51 jaar geleden, toen de Citizens in de Europa Cup II-finale te sterk waren voor de Poolse club Górnik Zabrze).

Een kwartier voor tijd kwam clubheld en topscorer Sergio Agüero binnen de lijnen voor Sterling, om kansen af te dwingen. Maar ook de Argentijn, die zijn laatste wedstrijd voor City speelde, kon het tij niet keren. Grote kansen bleven uit totdat Walker de bal op zijn schoen kreeg, maar zijn inzet vloog over het Chelsea-doel.

Aké en Ziyech

Nathan Aké kreeg geen speelminuten bij City. Hij sluit zo snel mogelijk aan bij het Nederlands elftal dat op trainingskamp is in Portugal. Ook oud-Ajacied Hakim Ziyech hield aan Chelsea-zijde zijn trainingsjasje aan.

Ziyech vierde na afloop uiteraard wel de Champions League-zege en toonde de beker aan de meegereisde fans.

Tweede zege Chelsea in laatste tien finales

2021 Manchester City (Eng) Chelsea (Eng) 0-1
2020 Paris Saint-Germain (Fra) Bayern München (Dui) 0-1
2019 Tottenham Hotspur (Eng) Liverpool (Eng) 0-2
2018 Real Madrid (Spa) Liverpool (Eng) 3-1
2017 Juventus (Ita) Real Madrid (Spa) 1-4
2016 Real Madrid (Spa) Atlético Madrid (Spa) 1-1 (5-3 wns)
2015 Juventus (Ita) FC Barcelona (Spa) 1-3
2014 Real Madrid (Spa) Atlético Madrid (Spa) 4-1 (wnv)
2013 Borussia Dortmund (Dui) Bayern München (Dui) 1-2
2012 Bayern München (Dui) Chelsea (Eng) 1-1 (3-4 wns)

En zo pakte Chelsea de tweede Champions League-trofee in tien jaar tijd. En werd trainer Thomas Tuchel, die vorig seizoen (in augustus) nog met Paris Saint-Germain de finale verloor van Bayern München, de derde Duitse coach op rij die de Champions League wist te winnen na Jürgen Klopp (met Liverpool) en Hansi Flick (met Bayern München).

De teller van Josep Guardiola als coach van City blijft staan op tien titels; de meest begeerde prijs die hij sinds 2016 in Manchester niet won was 'de cup met de grote oren'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl