Sprintkoningin Thompson-Herah prolongeert ook olympische titel op 200 meter

Elaine Thompson-Herah mag zich opnieuw de sprintkoningin van de Olympische Spelen noemen. Na haar dubbele succes vijf jaar geleden in Rio de Janeiro verovert de atlete in Tokio opnieuw de olympische titels op de 100 en 200 meter. De 29-jarige Jamaicaanse vermorzelde, net als zaterdag in de finale van de 100 meter, de complete concurrentie op de 200 meter.

Thompson-Herah won de finale in 21,53 seconden, de tweede tijd ooit. Alleen wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was sneller met 21,34 seconden. Het zilver ging verrassend naar de Namibische Christine Mboma in 21,81 seconden, na een geweldige eindsprint. De Amerikaanse Gabrielle Thomas pakte brons in 21,87 seconden.

"Dit is geweldig", vertelde Thompson-Herah na haar tweede gouden medaille in Tokio. "Het kostte me vijf jaar, ik moest gefocust blijven, maar ik heb nog een gouden medaille."

Sprintkoningin Thompson-Herah: 'Geweldig, nog een gouden medaille'

Thompson-Herah gaf toe nog een doel op haar verlanglijstje te hebben staan: een wereldrecord. "Dat zou me onsterfelijk maken toch? Ik heb zo hard gewerkt en deze twee gouden medailles geven me nog meer zelfvertrouwen. Het is echt geweldig."

Dafne Schippers, vijf jaar geleden goed voor zilver in Rio, slaagde er in Tokio niet in de finale te halen.

Omstreden zilver

Het zilver van de Namibische Christine Mboma was een grote surprise, maar ook omstreden. De pas 18-jarige atlete kreeg voor de Spelen te horen dat ze niet op 400 meter, haar favoriete afstand, mocht uitkomen.

Mboma maakte dit jaar met 48,54 seconden grote indruk bij een wedstrijd over 400 meter in Poolse Bydgoszcz, werd daarna tijdens een trainingskamp in Italië getest waarbij aan het licht kwam dat ze (van nature) te veel testosteron in haar bloed heeft. Bij haar landgenote Beatrice Masilingi werd hetzelfde probleem geconstateerd.

Volgens de wereldatletiekbond zouden Mboma en Masilingi (ook achttien jaar) als gevolg van de hoge testosteronwaarde te veel voordeel hebben op de 400 meter. Het tweetal kreeg wel toestemming op de olympische 200 meter uit te komen. Op die afstand behoorden ze niet direct tot de medaillekandidaten. In Tokio bewees Mboma het tegendeel. Ook Masilingi haalde de finale op de 200 meter. Zij finishte als zesde.

Amerikaans goud op 800 meter

De 19-jarige Athing Mu haalde voor de Verenigde Staten goud binnen op de 800 meter. Dat deed ze op imponerende wijze. Mu, dochter van Sudanese ouders, leidde van start tot finish en won in 1.55,21, een Amerikaans record. Het was het eerste Amerikaanse goud bij de vrouwen op de 800 meter in 53 jaar.

De atletes die vijf jaar geleden in Rio de medailles verdeelden, waren er in Japan niet bij. Caster Semenya (goud) Francine Niyonsaba (zilver) en Margaret Wambui (brons) mochten niet meedoen Japan wegens te hoge testosteronwaardes.