Elaine Thompson-Herah prolongeert haar olympische titel Reuters

Elaine Thompson-Herah heeft haar olympische titel van Rio de Janeiro op de 100 meter geprolongeerd. In een razendsnelle finale liep de 29-jarige Jamaicaanse sprintster in 10,61 seconden naar het goud.

Alleen wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner (10,49) is in het verleden sneller geweest dan Thompson-Herah.

Jamaica excelleerde zaterdagavond in Tokio op de vrouwensprint. De 34-jarige Shelly-Ann Fraser-Pryce, olympisch kampioene in 2008 en 2012, veroverde zilver in 10,74. Het brons was voor de derde Jamaicaanse atlete: Shericka Jackson in 10,76.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale van de 100 meter.

Nederlandse vrouwen ontbraken in de eindstrijd. Marije van Hunenstijn strandde eerder al in de series. Dafne Schippers en Jamile Samuel meldden zich af. Zij richten zich op de 200 meter.

Thompson-Herah was vijf jaar geleden in Rio de Janeiro al de sprintkoningin van het olympisch toernooi. Naast het goud op de 100 meter won ze ook de olympische titel op de 200 meter en zilver op de 4x100 meter. In Rio troefde ze op de 200 meter Dafne Schippers af, die in jaar eerder haar grootste triomf vierde met de wereldtitel op de 200 meter.

Nieuwe schoenen

In Tokio bleken de Jamaicaanse sprintsters in bloedvorm. Thompson-Herah begon de series met 10,82 seconden. De zeer ervaren Fraser-Pryce met 10,84. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust was echter nog sneller, met 10,78.

Het waren ongekend snelle tijden voor de series, waarin de toppers doorgaans kijken of ze op de juiste positie lopen om door te gaan. De nieuwe schoenen waarover de atletes sinds een jaar kunnen beschikken, zoals bijvoorbeeld de Nike Dragonfly, zullen ongetwijfeld een belangrijke rol hebben gespeeld in de rappe tijden.

In de halve finales ging het nog harder. Fraser-Pryce zette op de 'superspikes' de toon met 10,73, Thompson-Herah volgde met 10,76 en Ta Lou en de derde Jamaicaanse Shericka Jackson noteerden beiden 10,79.

Rem trappen

Gezien de overmacht waarmee Fraser-Pryce en Thompson-Herah hun halve finales wonnen en zich het konden permitteren om al ver voor de finish op de rem te trappen, kwam het wereldrecord van Griffith-Joyner bovendrijven. Zou het kunnen? Zouden de Jamaicaanse vrouwen het record kunnen benaderen?

Thompson-Herah deed er alles aan, perste er met 10,61 een olympisch record uit en de tweede tijd ooit gelopen. Met een vinger omhoog gestoken, zoals haar illustere landgenoot Usain Bolt altijd zijn records en overwinningen vierde, gleed ze als een koningin over de streep.

Kan niet beter, zou je zeggen. Maar na afloop vertelde Thompson doodleuk: "Het had nog sneller gekund."

Vijf jaar geleden won ze in Rio de Janeiro de finale, waarin Dafne Schippers destijds als vijfde finishte, in 10,71 seconden. Fraser-Pryce won daar overigens brons in 10,86.

Het zal de discussie die er al tijden is over het gebruik van het nieuwe materiaal ongetwijfeld weer opvoeren. "Is het eerlijk? Het zou zo moeten zijn dat iedereen over het beste materiaal moet kunnen beschikken. Sommige producenten zijn verder dan anderen. Als je die spikes niet hebt, begin je met een achterstand", aldus NOS-analist en oud-hordeloper Gregory Sedoc.

Zweeds succes met discus

De 28-jarige Daniel Stahl, die vijf jaar geleden in Rio op 43 centimeter de finale miste, zegevierde bij het discuswerpen met een afstand van 68,90 meter. Na zijn olympische debuut werkte Stahl gestaag aan zijn palmares.

Hij veroverde zilver bij de WK van 2017 en de EK van 2018 en goud bij de WK van 2019. In de olympische finale bleek zijn tweede worp de winnende. Simon Pettersson maakte het Zweedse succes compleet door met 67,39 meter het zilver te pakken.

STER reclame