Moeder Huan Huan met haar kroost
NOS Nieuws

Twee reuzenpanda's geboren in Franse dierentuin: 'Roze en kerngezond'

In een dierentuin in het Franse Saint-Aignan zijn twee reuzenpanda's geboren. Panda Huan Huan beviel in de vroege ochtend van een gezonde tweeling, zegt de dierentuin.

"De twee zijn roze, en kerngezond", zegt directeur Rodolphe Delord. "Ze zien er groot genoeg uit. Ze zijn prachtig."

Twee panda's geboren in Frankrijk

China leende Huan Huan en het mannetje Yuan Zi in 2012 uit aan de dierentuin. In 2017 kregen ze ook al een jong. Dat was de eerste babypanda die in Frankrijk werd geboren. Dat jong gaat dit jaar nog naar China.

Reuzenpanda's planten zich heel moeilijk voort. Volgens experts komen de dieren maar moeilijk in de stemming en soms weten ze zelfs niet eens wat ze moeten doen. Daarnaast zijn vrouwtjes maar een paar dagen per jaar vruchtbaar.

Tot vreugde van de dierentuin, centraal in Frankrijk op zo'n 230 kilometer ten zuiden van Parijs, hadden Huan Huan en Yuan Zi in maart "acht keer contact met elkaar in een weekend". Voor de zekerheid werd het vrouwtje ook nog kunstmatig geïnsemineerd.

Bekijk hier een fotoserie van de jonge pandatweeling:

  • AFP
    Een dierenarts onderzoekt de jongen
  • AFP
    Jonge panda's wegen zo'n 120 gram
  • AFP
    Het zijn de tweede en derde panda ooit geboren in Frankrijk
  • AFP
    De twee hebben nog geen naam
  • AFP
    Panda's worden zeldzaam in gevangenschap geboren

Het is niet duidelijk wat het geslacht is van de dieren. De twee jonkies hebben nog geen naam gekregen. Dat blijft de komende honderd dagen zo. Volgens de dierentuin verzint Peng Liyuan, de echtgenote van de Chinese president Xi Jinping, de namen voor de tweeling.

Populatie kwetsbaar

Tot voor kort waren reuzenpanda's een bedreigde diersoort. Eerder deze maand haalde China de diersoort van de lijst, maar het land noemt de populatie nog wel kwetsbaar. Er leven zo'n 1800 reuzepanda's in het wild en ongeveer 500 in gevangenschap.

Sinds de jaren 50 heeft China een fokprogramma met panda's in gevangenschap. Daarbij worden ook dieren uitgeleend aan internationale dierentuinen. Als diplomatiek gebaar ('pandadiplomatie') maar ook in de hoop dat er pandajongen geboren worden.

In Nederland was dat vorig jaar succesvol. Xing Ya en Wu Wen kregen het mannetje Fan Xing in Ouwehands Dierenpark. Dat was voor het eerst in Nederland. Alle drie de panda's blijven eigendom van China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl