Een brandweerman probeert een bosbrand te blussen in Turkije.

De uitzending van 31 juli: Brand teistert Middellandse Zeegebied / Jaar na explosie Beiroet / Is de markt nog van deze tijd?

Branden teisteren landen rond Middellandse Zee

Het is extreem heet in het Middellandse Zeegebied. Op het vasteland van Griekenland loopt het kwik op tot boven de 45 graden. Ook de rest van Zuidoost-Europa heeft te maken met temperaturen rond en boven de 40 graden door warme lucht uit Afrika. De brandweer heeft zijn handen vol aan natuurbranden. We spreken een Nederlandse natuuronderzoeker in Spanje over het extreme weer.

'Een grote brand kan z’n eigen weer creëren, dat maakt het vuur onvoorspelbaarder'

Jaar na explosie Beiroet

Een jaar geleden werd de hoofdstad van Libanon opgeschrikt door een ongekend grote explosie. In de haven ontplofte een enorme hoeveelheid ammoniumnitraat, door een brand bij een loods. Een brandweerploeg die in de haven was om de brand te blussen, overleefde het niet. We spreken met hun collega's over die dramatische dag. En: hoe staat het met het onderzoek naar de ramp?

'Het was een routineklus, dachten we'

Is de markt nog van deze tijd?

Vroeger waren markten het kloppend hart van de stad, maar het publiek is aan het vergrijzen. Om het tij te keren en meer jongeren te trekken moeten markten zichzelf opnieuw uitvinden. Dus niet meer alleen bloemen, groenten, kaas en goedkoop textiel.

We nemen een kijkje in Sneek, waar het met de markt niet goed gaat. Van de 52 kramen zijn er nog maar acht over.

'De pastageneratie heeft niks op de markt te zoeken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl