Oud-legerleider en ex-president van Suriname eerder dit jaar bij de rechtbank
NOS Nieuws

Weer 20 jaar cel geëist tegen Bouterse in proces Decembermoorden

In Suriname is opnieuw twintig jaar cel geëist tegen oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse. Hij staat terecht voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse was destijds de bevelhebber van het Surinaamse leger.

Twee jaar geleden kreeg Bouterse al twintig jaar cel, maar omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na de veroordeling tekende hij verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

De oud-legerleider voerde in de rechtszaal het laatste woord. Hij herhaalde beschuldigingen aan het adres van Nederland voor het plannen van een 'regime change' en zei dat "de voormalig kolonisator van ons volk niets onbenut heeft gelaten om de ingezette ontwikkeling te keren". Hij zei dat Nederland hem en andere militairen wilde doden.

Bouterse haalde ook uit naar de krijgsraad. Hij zei dat die "helaas geen blijk heeft gegeven van enige kennis, dan wel voldoende kennis, van militaire acties in de ruimste zin van het woord". Ook is volgens hem sprake van vooringenomenheid van de krijgsraad. Na zijn betoog wilde Bouterse niet ingaan op vragen van de raad.

De krijgsraad doet op 30 augustus uitspraak. Als hij wordt veroordeeld, kan Bouterse nog in hoger beroep gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl