Oranjevoetbalsters uitgeschakeld door VS; einde tijdperk bondscoach Wiegman
De Nederlandse voetbalsters zijn op dramatische wijze uitgeschakeld in het olympisch voetbaltoernooi. In de kwartfinales waren de Verenigde Staten na strafschoppen te sterk.
Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, dankzij twee treffers van Vivianne Miedema. Dat had anders kunnen zijn, maar tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd miste Lieke Martens vanaf de strafschopstip.
In de verlengingen werd niet gescoord, waardoor strafschoppen voor de beslissing zorgden. Daarin misten Miedema en Aniek Nouwen.
Afscheid Wiegman
De verloren kwartfinale tegen de Verenigde Staten betekende het laatste optreden van bondscoach Sarina Wiegman. Ze gaat na de Olympische Spelen aan de slag bij de Engelse voetbalvrouwen.
Bekijk hieronder de reacties van Sarina Wiegman, Lieke Martens, Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk.
De ontmoeting in Yokohama was een reprise van de WK-finale van 2019, waarin Nederland kansloos werd gelaten door de Amerikaanse sterren. Van de tien onderlinge ontmoetingen won Oranje überhaupt alleen de eerste twee (in 1991 en 1996).
Bovendien debuteerde Oranje op het olympische toneel, waar de Verenigde Staten slechts een keer (Rio 2016) niet de finale had gehaald. Maar waar Nederland tot dusver soeverein door het toernooi was gegaan, worstelde de VS zich door de groepsfase. Vooraf leefde dan ook de overtuiging: als de VS ooit te pakken is, dan is het nu.
VS zet Oranje onder druk
Met topscorer Miedema terug in de basis voor haar honderdste interland kende Oranje een lastige openingsfase. Amerika probeerde de Nederlandse defensie met veel energie onder druk te zetten en uit een van die omschakelingen schoot Tobin Heath de bal in het doel. De treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel, de eerste terechte VAR-ingreep van vijf deze wedstrijd.
Niet veel later voorkwam Sari van Veenendaal een achterstand met een goede redding en een beetje hulp van de paal. Nederland was gewaarschuwd.
Toen de Amerikaanse storm geluwd was, sloeg Oranje uit het niets toe. Wie anders dan Miedema - in de groepsfase al goed voor acht treffers - veroverde de bal op de rand van de zestien en krulde de bal zonder aarzeling in de verre hoek achter doelvrouw Alyssa Naeher.
Vreugde van korte duur
Die Nederlandse vreugde was van korte duur. Vijf minuten later kopte de Amerikaanse Samantha Mewis raak en zo was Oranje terug bij af (1-1). De gelijkmaker bracht de dit toernooi toch al niet waterdichte Nederlandse defensie wellicht uit evenwicht, want gerommel in de verdediging luidde de 2-1 voor de VS in.
De geheel vrijstaande Lynn Williams profiteerde met een van richting veranderd schot.
In de tweede helft zette Oranje met overtuiging de achtervolging in en na tien minuten volgde de beloning. Weer was het Miedema die van buiten de zestien naar binnen kwam en met een bekeken schot doelvrouw Naeher verraste.
Voor Miedema was het al de tiende treffer dit toernooi. Het record voor Tokio: zes treffers van de Canadese Christine Sinclair tijdens de Spelen van Londen in 2012.
Martens mist strafschop
Nederland kreeg daarna de overhand en stichtte, zeker na het inbrengen van Lineth Beerensteyn, veel gevaar voor het Amerikaanse doel.
De Amerikaanse bondscoach Vlatko Andonovski (de opvolger van de zeer succesvolle Jill Ellis) legde daarop zijn troeven op tafel met invalbeurten van grote namen als Christen Press, Rose LaVelle, Alex Morgan en Megan Rapinoe. Maar Oranje bleef de betere.
Met nog tien minuten te gaan werd Beerensteyn in de zestienmeter onderuit gelopen door Kelley O'Hara en kreeg Nederland een strafschop.
Martens nam plaats achter de bal, moest lang wachten tot de VAR de situatie had beoordeeld en schoot de bal vervolgens niet hard en zuiver genoeg in de rechterhoek, waardoor Naeher de bal uit de hoek kon duiken.
Ook Van de Donk en Beerensteyn kregen nog een goede kans, maar wisten niet tot scoren te komen. En dus werd de verlenging onvermijdelijk.
Verlenging
In de eerste vijftien minuten zette Oranje de toon en dacht ook even op voorsprong te komen. De Amerikaanse doelvrouw Naeher verkeek zich op een simpele kopbal van Nouwen, de bal stuiterde via de lat terug in het veld en werd door Martens tegen het net gekopt.
Dit keer constateerde de VAR echter dat de Nederlandse een fractie buitenspel stond toen de bal het hoofd van Nouwen verliet en dus ging dat feest niet door.
Bondscoach Wiegman riep haar vrouwen in de korte onderbreking op om rustig te wachten op de kans die zeker zou komen, maar in de tweede helft van de verlenging waren de kansen opeens voor de VS. Zowel Press als Morgan passeerden doelvrouw Van Veenendaal, maar ook hun treffers werden geannuleerd door de VAR.
En dus moest een strafschoppenserie de beslissing brengen.
In die strafschoppenserie bewezen de ervaren invalsters aan Amerikaanse kant hun waarde. Waar Miedema de eerste strafschop gestopt zag, schoten LaVelle, Morgan en Press feilloos raak.
Dominique Janssen en Stefanie van der Gragt (binnenkant paal) hielden Oranje nog even overeind, maar toen ook de onervaren Aniek Nouwen haar strafschop gestopt zag was het pleit beslecht.
Uitgerekend Megan Rapinoe, de beste speelster van het WK in 2019 maar dit toernooi slechts invaller, voltrok het vonnis met een harde knal in de kruising.
Ook Brazilië na strafschoppen ten onder
De Verenigde Staten nemen het maandag in de halve finales op tegen buurland Canada, dat Brazilië na strafschoppen versloeg. Na een doelpuntloze wedstrijd namen de Canadese voetbalsters, die in 2016 in Rio de Janeiro het brons veroverden, de strafschoppen beter (4-3).
De andere halve finale gaat tussen Australië en Zweden.